Омбудсманът се обърна към КС за събирането на данни в интернет

Омбудсманът се обърна към КС за събирането на данни в интернет
Константин Пенчев посочва, че намесата в личния живот, дори да преследва законна цел в обществен интерес, е неоправдана. Снимка: novini.bg
A A+ A++ A

Омбудсманът Константин Пенчев се обърна към Конституционния съд с искане редица текстове, които уреждат събирането на данни за трафика на потребители в интернет, да бъдат обявени за противоконституционни.

Пенчев е сезирал КС, тъй като е против промените, които задължават юридическите лица, поддържащи обществени електронни съобщителни мрежи или услуги, да съхраняват всички данни, създадени или обработени в процеса на дейност.

Идеята е информацията да се съхранява за определен период, за да се използва за разкриването и разследването на престъпления. 

Според омбудсмана разпоредбите са в разрез с българската Конституция, според която неприкосновеността на личния живот на гражданите е гарантирана.

Той добавя, че се нарушава и Хартата за основните права в ЕС.

Преди седмица Съдът на ЕС разпореди, че Европейската директива за запазване на трафични данни е невалидна, защото нарушава човешки права.

Българският Закон за електронните съобщения задължава доставчиците на интернет да съхраняват всички данни на своите клиенти за период от 1 година, като при заявка за информация от службите срокът се удължава с 6 месеца.

Константин Пенчев посочва, че намесата в личния живот, дори да преследва законна цел в обществен интерес, е неоправдана.

#интернет #потребители #трафик #данни #Константин Пенчев #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници