Смъртоносен вирус, за който няма ваксина, се разпростира в Близкия изток

Смъртоносен вирус, за който няма ваксина, се разпростира в Близкия изток
Вирусът е бил открит и в камили в Катар, а американският Център за контрол на болестите посочва, че е много вероятно MERS да има животнски произход. Снимка: demotix.com
A A+ A++ A

Властите в Саудитска Арабия съобщават за ръст на заболяванията от смъртоносния вирус MERS (Близкоизточен дихателен синдром), след като нови случаи на вируса са били регистрирани в Кралството, Йемен и Обединените арабски емирства в края на миналата седмица.

ОАЕ съобщават за шест нови случая на MERS, един от които фатален, а Саудитска Арабия за 11 нови пациенти, двама от които са починали.

Правителството в Йемен обяви първия случай на смъртоносния вирус, за който към момента няма ваксина.

Световната здравна организация съобщава, че от септември 2012 г., когато MERS е открит, до сега, 92 случая са завършили фатално от общо 228 регистрирани, като 179 от тях идват от Саудитска Арабия, където 69 души са загинали.

Много от заболелите в Кралството са медицински служители, което повдига въпроса доколко страната се справя с овладяването на болестта.

Министърът на здравеопазването в Саудитска Арабия Абдулах Ал-Рабия е уверил правителството, че ситуацията е под контрол, посочва културният и информационен министър в страната Абдул Азиз Ходжа.

Саудитски доктор от голямата публична болница в Джеда „Крал Фаад“, където се наблюдава рязкото повишение на случаите на заболяване, изразява опасения, че властите не осъзнават сериозността на ситуацията.

Според него болницата трябва да бъде затворена, докато разширяването на болестта не бъде спряно, предава „Wallstreet Journal”.

MERS атакува дихателната система, като симптомите сред заразените са треска, кашлица и трудност при дишане.

Вирусът е бил открит и в камили в Катар.

„Не знаем със сигурност откъде идва вирусът, но е много вероятно да е от животински източник“, заяви говорителят на американския Център за контрол на болестите Джейсън МакДонълд.

Според Центъра случаи на MERS са били регистрирани в Катар, Кувейт, Йордания, Оман, Тунис и няколко страни в Европа, сред които и Франция, където беше регистриран и смъртен случай.

Доц. д-р Павел Теохаров, завеждащ отдел вирусолия в Националния център по заразни и паразитни болести заяви, че към момента в България няма регистрани случаи на вируса.

Той все пак посочи, че пътуващите в тези страни трябва да бъдат следени, тъй като има възможност за внос на инфекцията в страната ни.

Специалистът отбеляза, че засега не се обмислят предупреждения за MERS в България.

#MERS #Близкия изток #Саудитска Арабия #Йемен #ОАЕ #камили #респираторни заболявания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници