Съдят Горбачов, бил виновен за разпада на СССР

Съдят Горбачов, бил виновен за разпада на СССР
Според Горбачов някои от депутатите си правят пиар. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Няколко руски депутати поискаха от главния прокурор Юрий Чайка да изправи на съд бившия президент Михаил Горбачов за ролята му в събитията, довели до разпада на бившия СССР.

Искането е на депутати от управляващата партия „Единна Русия“, от двама комунисти и от либерал-демократа Михаил Дегтярев. Според тях гражданите на СССР са се изказали в референдум за запазване на страната, но висшето ръководство извършило поредица от незаконни действия, довели до разпадането на федерацията.

„Хората в Киев гинат и ще гинат по вина на онези, които преди много години в Кремъл са взели решение да разглобят страната“, казва Дегтярев, който е от партията на Жириновски.

„Това е пълна глупост, някои депутати си правят пиар“, бе коментарът на Горбачов пред „Интерфакс“. Той припомня, че Върховният съвет на СССР е одобрил разпадането на съюза с аплодисменти.

Междувременно парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши делегацията на Русия от правото на глас и я изключи от всички ръководни органи до края на годината, предаде ИТАР-ТАСС. Мярката е заради кризата с Крим.

#Михаил Горбачов #СССР #Русия #Кремъл #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници