Брюксел ни дава 1,8 млрд. евро, но иска гаранции, че няма да потънат

Брюксел ни дава 1,8 млрд. евро, но иска гаранции, че няма да потънат
Вицепремиерът Зинаида Златанова откри семинар на тема „Мерки против корупцията и измамите във връзка с използването на Европейските структурни и инвестиционни фондове“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз отпуска пари за развитие, но иска гаранции, че ще бъдат разпределени правилно. Условията на европейските институции са пълна прозрачност при възлагане на обществени поръчки, ефективно прилагане на регламентите за структурни и инвестиционни фондове, реформа на законодателството за подобряване на контрола и сътрудничество с европейските партньори.

България ще получи около 1,8 милиарда евро европейски средства до края на 2014 г., заяви министърът на правосъдието Зинаида Златанова по време на семинар за мерките за борба с корупцията и измамите с европейските структурни и инвестиционни фондове.

Форумът „Мерките против корупцията и измамите във връзка с използването на Европейските структурни и инвестиционни фондове“ бе организиран от Европейската комисия, Министерския съвет и „Трансперънси Интернешънъл България“.

В периода 2014-2020 г. ЕС ще инвестира 325 млрд. евро в регионите на Европа чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, целта на които е да се насърчи икономическият растеж, създаването на работни места и конкурентоспособността и да се намалят различията в развитието.

Европейските институции искат да са сигурни, че отпуснатите средства ще отидат по предназначение, затова е изключително важно страните членки да дадат гаранции за прозрачност. Според експерти корупцията струва 120 млрд. лв. на европейската икономика годишно.

„Злоупотребите с европейски средства са особено чувствителна тема за страни като България. В следващите седем години, до 2020-та, България ще има достъп до общо около 15 милиарда евро от европейските фондове. Само през настоящата година европейските средства, които се очаква да влязат в българската икономика, възлизат на 1,8 милиарда евро. В борбата с корупцията и измамите с европейските средства няма място за политическо противопоставяне, така както не може да има разлика в интересите на европейските и българските данъкоплатци. Интересът може и винаги е бил общ – тези средства да достигат до гражданите на европейска България“, коментира Златанова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници