Украински спецчасти свалиха блокадата в Донецк

Украински спецчасти свалиха блокадата в Донецк
В понеделник сградата на администрацията в Донецк бе обградена от около 2000 руски поддръжници, някои от които въоръжени. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Украински специални части опразниха в понеделник вечерта сградата на Службата за сигурност в източния град Донецк, която бе окупирана от проруски активисти. Временният президент Олександър Турчинов лично контролира изпълнението на специалните операции, съобщава „Евромайдан“.

Окупацията на сградата ще бъде разследвана от прокуратурата на Донецка област.

В понеделник проруски активисти, превзели основната административна сграда в източния украински град Донецк, обявиха създаването на суверенна народна република, независима от властта в Киев. Активистите взели решение за присъединяване към Руската федерация.

От Белия дом съобщиха, че следят с голямо безпокойство събитията в Източна Украйна. Това  е заявил в разговор по телефона американският държавен секретар Джон Кери на руския външен министър Сергей Лавров. Той е подчертал, че всякакви опити на Москва да дестабилизира Украйна ще имат още по-висока цена за Русия.

Сепаратистките действия в Източна Украйна, където проруски демонстранти окупираха обществени сгради, представляват втори етап на специалните операции на Русия за разкъсване на Украйна, заяви в обръщение към нацията и.д. президент на Украйна и председател на Върховната Рада Олександър Турчинов.

#Олександър Турчинов #Донецк #Източна Украйна #Джон Кери #Русия #Сергей Лавров #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници