Турските кюрди заплашват с автономия и тероризъм

Турските кюрди заплашват с автономия и тероризъм
Предупреждението идва след като турският премиер Реджеп Ердоган обяви, че би било неуместно да обвърже законово преговорите между ПКК и правителството. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съюзът на кюрдските общини, който представлява политическото крило на Кюрдската работническа партия, е заплашил да обяви автономия в югоизточната част на Турция, съобщава турският в. „Тудейс Заман“.

Предупреждението идва след като турският премиер Реджеп Ердоган обяви, че би било неуместно да обвърже законово преговорите между ПКК и правителството.

Изпълнителният комитет на съюза посочва, че изявлението на Ердоган е сигнал за спиране на преговорите, които напоследък са в застой, заради предизборната кампания в Турция.

“Кюрдският народ няма друг избор освен да изгради демократична автономия чрез собствената си воля”, отбелязва Съюзът на кюрдските общини в съобщение.

Той предупреждава, че ще възобнови терористичната дейност, ако преговорите не бъдат подновени с участие на съюза.

Политическото крило на ПКК обвинява управляващата Партия на справедливостта и развитието, че се държи “по безпринципен, егоистичен, олигархичен и фашистки начин”.

Съюзът на кюрдските общините отбелязва, че Ердоган се е възползвал от продължаването на преговорите между правителството и намиращият се в затвора лидер на ПКК Абдула Йоджалан по време на предизборната кампания.

“Вместо да използва преговорния процес с Йоджалан като начин за намиране на решение на кюрдския проблем, Ердоган възприе поведение на възпрепятстване на процеса на уреждане”, се казва в съобщението.

“Преговорите трябва да бъдат възобновени с правна рамка. Ако ли не, кюрдският народ ще преследва желанията си самостоятелно. Кюрдският народ трябва да бъде автономен”, заяви представителят на Съюза на кюрдските общини Мурат Караялан.

#Кюрдска работническа партия #Реджеп Ердоган #автономия #ПКК #кюрди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници