Ролята на дигиталните асистенти в бъдещето на смартфона

Ролята на дигиталните асистенти в бъдещето на смартфона
A A+ A++ A

След като Microsoft показаха тази седмица своята собствена визия за дигитален асистент под формата на Cortana, стана ясно, че това е основният сектор, в който технологичните гиганти ще се целят идните години. Но как е възможно това, след като идеята да говориш на телефона си на публично място звучи толкова абсурдно, колкото и преди 3 години, когато Apple обявиха Siri?

През не толкова далечната 2011 година първият дигитален асистент беше изваден на бял свят от Аpple. Обещанията и очакванията за Siri бяха много. Създателите му заявиха, че той ще промени завинаги начина, по който ползваме телефоните си. Направен умишлено да използва и разбира естествен ежедневен език, Siri беше създаден с идеята да може да замести истински персонален асистент. И на демонстрациите наистина изглеждаше обещаващо. Siri разбира какво се иска от него, въпреки че е казано като на човек, а не като на машина. Дава информация за места и заведения, пуска музика, даже отговаря на философски въпроси. Изобщо за какво са ни истински хора, или каквото и да е друго, щом имаме Siri?

После обаче се оказа, че има няколко пречки, които спират малкото човече в iPhone да се наложи. Основният проблем е социален. Въпреки технологичното си развитие все още не сме достигнали етапа, в който е нормално да говорим на джаджите си, за да ги контролираме. Това си остава запазено за научната фантастика. Дори и малкото пионери, които се решават да ползват дигитален асистент, със сигурност се отказват, след като ги погледнат като извънземни няколко пъти.

Същият проблем, който срещат и технологии като Google Glass - просто изглеждат нереално и неестествено. Другият голям проблем беше, и все още е, че Siri не е чак толкова добър в това, което прави. Оказа се, че не може да води истински разговор, а всяка нова реплика от потребителя е абсолютно отделен диалог за него. Тоест не може да я попиташ къде е някое заведение и после как се стига дотам. Просто не прави връзката. В крайна сметка Siri се превърна от революционна технология в играчка, с която да се забавляват потребителите. Никой не го взе насериозно.

Въпреки неуспеха си Siri даде стимул на конкурентите на Apple да започнат също да гледат в тази посока. През следващата година Google и Samsung пуснаха свои продукти, които да се конкурират директно със Siri. Тази седмица и третият голям играч при мобилните операционни системи - Microsoft, обяви, че най-новата версия на Windows Phone ще включва дигиталния асистент Cortana на мястото на Bing. Всеки от дигиталните асистенти е различен и има своите особености, но концепцията е обща - да дава възможност да комуникираме с телефоните си като с интелигентни същества, по естествен начин.

Google Now се справи с това, в което Siri не успя - да използва контекста от информация в телефона, за да дава адекватни предложения и информация. Имайки предвид къде ще бъде потребителят, защото има достъп до календара му, Google Now дава информация за времето, предлага маршрути дотам и следи трафика. Другата основна разлика между него и Siri е, че не се налага да питаш. Щом приложението се отвори, по-голямата част от информацията, която може да даде, вече е налице под формата на картички.

Недостатъкът на Google Now е, че в него няма нищо човешко. Не разбира естествен език с лекотата, с която го прави Siri, и отговорите му са просто информация, без никакво усещане за комуникация с друго живо същество. За S Voice на Samsung няма много какво да се каже. Samsung разработва алтернативи на повечето приложения на Google за своите телефони с Android. S Voice е едно такова приложение, но с доста ограничена функционалност. Всъщност доста трудно може да се нарече дигитален асистент, тъй като единственото, което прави, е да управлява телефона с глас. В приложението липсва всякаква форма на интелигентна мисъл.

Microsoft обаче направиха нещо наистина интересно с Cortana. Тези от нас, които са закърмени с игрите от поредицата Halo, знаят, че той е кръстен на изкуствения интелект, който помага на главния герой - Master Chief, във всякакви трудни ситуации. Името е изключително подходящо, тъй като и двамата използват огромната си компютърна мощ, за да дават на потребителя нужна информация, която иначе би му била трудна за намиране.

Визията на Microsoft за дигитален асистент съчетава най-доброто от Siri и Google Now и дори малко ги подобрява. По подразбиране се предполага, че Cortana има нужда от информацията в телефона, за да функционира добре. Затова потребителят има абсолютен контрол върху това, до което асистентът ще има достъп. Ако смята, че има нещо, което той не трябва да знае, човек може да го премахне от неговата "тетрадка". По обратната логика, ако смята, че той трябва да знае нещо, за да е по-адекватен, винаги може да го добави.

Също като Google Now Cortana използва информацията от телефона много интелигентно и показва релевантна информация, преди още да му е зададен въпрос. Знае графика на човека и му показва много полезни данни, като например какви събития има през свободното му време в района или какво ще е времето на мястото, където отива. Това, което го прави по-добър, е разбирането му на естествен език. Ако попитам Google Now "Кой е най-добрият ресторант в квартала?", ще ми даде списък с много ресторанти в региона с високи оценки от интернет. Ако задам обаче същия въпрос на Cortana, той ще ми покаже ресторанта с най-висока оценка, защото за това съм попитал.

Разбирането му на естествен език дава и други възможности. Може да кара телефона да извърши нещо при някакво събитие, например да ми напомни да отида до магазина, щом вляза в квартала, или да разходя кучето си, щом се прибера. Истината е, че Cortana е по-добър от Siri в собствената му игра. Асистентът на Microsoft може да води диалог в рамките на повече от две реплики и те кара да се чувстваш сякаш наистина имаш интелигентно същество срещу теб. В общи линии, Microsoft са взели най-добрите аспекти от асистентите на Google и Apple и са ги комбинирали в собствено решение.

Дигиталните асистенти са привидно практични, но никой не би ползвал телефона си чрез тях вместо по традиционния начин. Все пак е доста странно да говориш на телефона си като на човек. Тогава какъв е смисълът от тях? Отговорът може би се крие в един доста по-малък екран, който е част от най-конкурентния технологичен сектор в момента - умните часовници. Както опитът на Samsung с Galaxy Gear и на Pebble показа, този малък екран не е много функционален и не могат да се правят безкрайно много приложения за него. Тук се включват дигиталните асистенти. Операционната система на Google за умни часовници - Android Wear, е просто Google Now за часовник. Звучи ограничено, но може да се окаже най-удобният начин да се ползва умен часовник.

Смартфоните събират много информация за нас от години и това е възможност тя да се оползотвори. Оформя се визия за умните часовници като втори екран към телефоните, като техен асистент. Така каквото и да прави човек, един бърз поглед към часовника му дава ценна информация свързана с това, което прави. Тъй като малкият екран не е безкрайно удобен за ползване с пръсти, гласовото управление е логично решение. Сами по себе си дигиталните асистенти не са много примамливи, но заради лесното си ползване предлагат абсолютно нова концепция за умните часовници. Контекстът и информацията за нас, с която разполагат, и възможността им да я ползват адекватно ги правят наистина полезни. Именно заради това ново приложение на дигиталния асистент може да очакваме Siri, Google Now, Cortana и може би дори S Voice да претърпят голямо развитие в идните месеци и години.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници