Обама: Остават ми 5 години в Белия дом

Обама: Остават ми 5 години в Белия дом
Победата на Обама през 2008 г. бе приписана отчасти на мобилизацията на малцинствата в негова полза. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама е уверен, че му остават още пет години в Белия дом.

В интервю за американско радио на испански език Барак Обама каза, че ще изпълни обещанието си да прокара реформа на имиграционните закони, и посочи, че президентството му не е приключило.

Обама обаче не уточни, че това ще стане, ако бъде преизбран през ноември, предаде bTV, позовавайки се на информация на РИА „Новости“.

Предложената от него реформа бе отхвърлена в Сената през 2010 г.  Победата му пък през 2008 г. бе приписана отчасти на мобилизацията на малцинствата в негова полза.

Две трети от испанскоезичните избиратели – общността, която нараства най-бързо в САЩ, гласуваха за него.

Президентът изтъкна, че се е опитвал да изпълни обещанието си.

„Но в крайна сметка живеем в демокрация. Не живеем в монархия. Не съм цар, а президент. И мога да прилагам единствено законите, приети от Конгреса“, каза той.

САЩ търсят алтернативи на бензина като усъвършенстваните биогорива и природния газ.

„Няма да се оставим да бъдем заложници на колебанията на световния петролен пазар. Ще разработим нови източници на енергия“, каза Обама по-късно в реч в Университета на Маями.

Според президента главната причина за поскъпването е нестабилността в Близкия изток и конкретно в Иран, както и растящото търсене в Китай, Индия и Бразилия.

Той е наредил на правителството да използва всички възможности в сферата на цените на горивата, за да помогне на потребителите в следващите месеци.

САЩ ще могат да заменят до 17% от потребностите на транспортната си система от внос на петрол със собствени ресурси, след като увеличат обема на сондирането по шелфа на страната, каза Барак Обама. Той се надсмя над решенията, предлагани от политическите му опоненти.

„Както миналата година, цената на бензина расте в цялата страна. Това е болезнено за всички - за всички, които имат кола или малък бизнес. Някои политици виждат в това възможност - само в политиката има хора, които приемат лошите новини толкова ентусиазирано. И тъй като е изборна година, те вече отупват от праха плановете си в три етапа за галон от два долара“, каза президентът.

Той отново отправи призив за цялостна стратегия за разработване на американски енергийни източници – петрол, природен газ, вятър, слънце, ядрена енергия, биогорива.

#Барак Обама #президент #САЩ #Белия дом #Сената #бензин #петрол #Иран #Китай #Индия #Бразилия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници