Украинската армия се изтегля от Крим

Украинската армия се изтегля от Крим
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов нареди украинската армия да се изтегли от Крим, съобщава Франс прес.

Крим стана част от Русия, след като мнозинството от гражданите на бившата украинска автономия гласуваха за присъединяване на полуострова към Руската Федерация на референдум на 16 март.

„Съветът по националната сигурност и отбраната взе решение да нареди изтегляне на военните единици, разположени в Автономна република Крим“, съобщи Турчинов.

„Кабинетът получи инструкции да изтегли семействата на войниците, както и всеки друг, принуден да напусне дома си под натиска и агресията на окупационните сили на руската армия“, каза още временният премиер.

Украйна, която има числено превъзходство на военните си в Крим, губи позиции на полуострова, след като главната авиобаза извън регионалната столица Симферопол беше щурмувана от руски войски в събота, а в понеделник бе превзета военноморската база във Феодосия.

„Въпреки огромните загуби украинските войници в Крим изпълниха дълга си. Най-важното е, че дадоха на украинските въоръжени сили възможността да подготвят защитата си, да поставят армията в пълна бойна готовност и да започнат частична мобилизация“, каза още той.

Проруски официални източници твърдят, че украински войски не са напуснали Крим, предава БГНЕС.

#Александър Турчинов #Украйна #Крим #Украйна Крим #армия #Кримски полуостров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници