Стив Пърлман твърди, че може да направи мобилния интернет до 1000 пъти по-бърз

Стив Пърлман твърди, че може да направи мобилния интернет до 1000 пъти по-бърз
A A+ A++ A

Изобретателят Стив Пърлман, който преди години продаде своята уеб телевизия WebTV (по-късно MSN TV) на Microsoft за 500 милиона долара и е сред създателите на QuickTime, твърди, че е намерил начин да ускори мобилния интернет с близо 1000 пъти. Пърлман направи демонстрация на своята идея в Колумбийския университет в Ню Йорк. Технологията се нарича pCell, което е съкращение от "Персонална клетка" и се разработва от компанията му Artemis Research. Според Пърлман първата прототипна мрежа от този тип може да стартира още в края на годината.

Самата идея скъсва напълно с досегашната концепция на мобилните мрежи. При досегашните мрежи се инсталират антени, излъчващи радиосигнали, които от своя страна се споделят от стотици или хиляди телефони. При pCell замисълът на мрежата се обръща и всеки телефон има своя собствена микроклетка, която отива точно там, където е и собственикът на устройството. За работата й ще е необходимо разполагането на нов тип безжични антени.

Основното предимство на тази концепция на мрежата е, че сигналът не се споделя с други потребители, което от своя страна води до драстично по-високи скорости при преноса на данни. Самите микроклетки са с размер 1 см около телефона и се създават чрез сложни математически изчисления в реално време в големи и мощни изчислителни центрове. Те позволяват на антената да фокусира сигнал към персоналната клетка на всеки потребител, който така получава почти пълния капацитет на всеки трансмитер. Все още не е ясно как ще реагират операторите на идеята на Пърлман, но тя определено има сериозна перспектива да предизвика истинска революция в мобилния интернет. Разбира се, в случай че всичко това работи така и в практически условия.

http://www.wired.com/business/2014/02/steve_perlman_pcell/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници