В неделя избират новия русенски митрополит

В неделя избират новия русенски митрополит
На 23 март е насрочен каноническият избор за нов Русенски митрополит. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

От Св. Синод на БПЦ-БП припромнят, че на 23 март е насрочен каноническият избор за нов Русенски митрополит, съобщиха за novinite.bg от Отдел „Връзки с обществеността“.

На своето заседание на 22 март, което ще започне в 16 ч., Синодът ще изслуша доклада на наместника на овакантената Русенска епархия Доростолски митрополит Амвросий, натоварен да организира и проведе избора, и ще разгледа документацията по проведения на 16 март Епархийски избор в гр. Русе.

Тогава епархийските избиратели посочиха от листата на епископите – кандидати за митрополитския престол, двама за най-достойни да наследят бившия Русенски митрополит, а сега Светейший Български патриарх и Софийски митрополит Неофит – Стобийски епископ Наум, който получи 22 от 24 гласа, и Тивериополски епископ Тихон за когото гласуваха 15 избиратели.

Постъпили жалби по провеждането на избора в указания от Устава на БПЦ 3-дневен срок няма, така че най-вероятно изборът ще бъде счетен от Светия Синод за валиден. В неделя, 23 март 2014 г., в Синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ ще се извърши каноническият избор за Русенски митрополит.

#синод #митрополит #епископ #патриарх

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници