Западът ще налага санкции, но не и на Путин

Западът ще налага санкции, но не и на Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В Крим отпразнуваха резултатите от референдума в неделя, но без да си дават сметка, че реалните резултати не са броят гласове, а последствията. 96,77% пожелаха да ги управлява Москва, а не Киев. Празнуващите сами ще платят цената за избора си, въпреки че е заложен авторитетът на Русия, САЩ и ЕС. В последните години Изтокът и Западът са в конфликт относно международната политика, но са единни, когато става въпрос за търговските им интереси.

Западът подцени ситуацията в Украйна

Евросъюзът реагира като единен политически субект едва когато центърът на Киев се превърна в бойно поле и паднаха десетки убити. Реагира категорично, но много след като Русия бе пуснала пипалата си в Крим и Севастопол и се готвеше за предстоящия конфликт. Брюксел и Вашингтон се надяваха, че могат да стреснат Москва с международна изолация и санкции, но не се разбраха докъде могат да стигнат, без да навредят на собствените си пазари. Те се договориха санциите да включват замразяване на авоари и забрана за пътуване за отговорните лица за нарушаването на суверенитета на Украйна. Дипломати твърдят обаче, че сред засегнатите няма да са президентът Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров. Причината – да не се загуби комуникацията с Москва, съобщи Ройтерс.

Кого плашат тези санции, след като не засягат президента и външния министър? За пореден път ще бъдат наказани чиновници на средно ниво, чиято вина е, че си вършат работата и правят това, което им е наредено. Не е ли редно да бъде наказан този, които дава нарежданията?

От решенията на ЕС и САЩ става ясно, че нямат воля да се конфронтират с Путин и поради тази причина той не зачита решенията им. Затова е странно, че  западни политици се чудят защо руски войски нахлуват на територията на суверенна държава. Причината е, че няма кой да ги спре.

Политиците от Брюксел  и Вашингтон вярваха, че руските олигарси ще застанат срещу конфликт със Запада заради бизнес интересите си. Тъй като крупният бизнес има известно влияние върху политиката на Кремъл, смятаха, че тяхната позиция ще има допълнителен възпиращ ефект. Оказа се обаче, че нито един олигарх не застана открито срещу Путин.

Самият руски президент няма интерес да се стигне до война в Украйна. Ако сте стигне до избор, със сигурност ще му е трудно да го направи. Той ще бъде обвинен в собствената си държава  в разпалване на братоубийствена война и ще бъде изолиран от света. Ако не го направи обаче, трябва да признае, че протестиращите от Майдана, които според него са провокатори, защитаващи интересите на „сили от чужбина“, са победили. А и руският президент си дава сметка, че колкото повече енергия и ресурс влага във външната политика, толкова повече се отдалечава от вътрешните проблеми на федерацията. Опозицията го обвинява, че социалната реформа, която обеща, дори не е започната. Рискът от възобновяване на демонстрациите с искането за оставка на Путин е огромен.

Русия „печели“ Крим с изгодни сделки

По стар обичай Кремъл ще предложи помощ, за да е сигурен, че гражданите на Крим няма да си променят мнението. Този метод работеше перфектно при сваления президент Виктор Янукович, който заради заем от 15 млрд. долара загърби преговорите за асоцииране с ЕС.

Правителствената военно-промишлена комисия в Кремъл обсъжда проект за съживяване на индустрията в Крим, като за целта ще бъдат предоставени изгодни поръчки, съобщи  руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

„Военно-промишленият комплекс в близко бъдеще ще вземе необходимите решения за това как да възложи на кримската индустрия дългосрочни и печеливши поръчки“, написа Рогозин в Twitter. Там вицепремиерът написа също: „Горещо поздравявам гражданите на Крим и всички мои съграждани с великия ден на победата на националния дух и единството на нашата страна! Слава на Русия!“.

#Русия #ЕС #САЩ #Москва #Брюксел #Вашингтон #Украйна #Крим #Севастопол #Владимир Путин #Путин #Янукович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници