МВР: Случаят в Лясковец е трагедия за нас

МВР: Случаят в Лясковец е трагедия за нас
“Ние нямахме друг вариант, освен да проведем тази операция след заплахите за живота и здравето на децата”, каза Лазаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

“Операцията в Лясковец е успешна за обществото, тъй като лицето е неутрализирано, за нас е трагедия”, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Убитият полицай - инспектор Емил Емилов Шарков, разузнавач в Специализирания отряд за борба с тероризма - е роден през 1974 г. в Свищов.

“Изключителен служител, много добре подготвен. Започнахме като сержанти в отряда”, посочи Лазаров

Полицаят имал съпруга с едно дете, а в четвъртък имал рожден ден.

“Ние нямахме друг вариант, освен да проведем тази операция след заплахите за живота и здравето на децата”, каза Лазаров.

Главният секретар на МВР изрази дълбоки съболезнования за служителя.

Случаят датира от 2011 г., когато мъжът, който стрелял многократно, отправил заплахи, че ще пристъпи към саморазправа с деца.

Последната заплаха е постъпила на 12 март към директора на училището, когато Петков заявил, че възнамерява да използва оръжието.

През 2011 г. Петко Петков многократно е подавал жалби, че децата го тормозят и от тогава не е излизал от дома си.

Лазаров посочи, че стрелецът имал 4 оръжия.

“Има издадено разрешително, изтекло през 2012 г., издадено е 2009 г. На 3 февруари от полицията в Горна Оряховица са се опитали да проверят оръжието, но не са пуснати в дома му. Заплашвал, че ще стреля”, обясни Лазаров.

В началото на 2014 г. Петков системно започва да подава жалби, в които се оплаква за непрестанен тормоз от страна на учениците.

В тях казва, че ако още веднъж в близост до дома си забележи ученици ще излезе с пушката навън и сам ще вземе мерки.

На 7 март, при разработване на стратегия, профилът му е окачествен с враждебни нагласи и нестабилен.

“Имаме становище, че с лицето преговори не могат да се водят, не биха дали резултат, напротив биха отключили агресия”, каза Лазаров.

Той посочи, че и от полицията в Горна Оряховица има искане за задължително настаняване в лечебно заведение на Петко Петков.

“Събрани са достатъчно данни, че страда от заболяване и се нуждае от лечение. Съдът е постановил принудително довеждане на Петков”, уточни Лазаров.

“Ако оставката ми реши някой въпрос, ще си я подам. Аз си поех отговорността и след възникване на инцидента отидох на място, операцията продължи и приключи без да пострадат мирни граждани”, каза още главният секретар.

#Светлозар Лазаров #Лясковец луд #Петко Савов Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите