Викат шефове на МВР и ДАНС на разпит по делото "Червей"

Викат шефове на МВР и ДАНС на разпит по делото "Червей"
A A+ A++ A

Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев и бившият директор на ДАНС Владимир Писанчев ще бъдат разпитани днес в Софийския градски съд  по делото "Червей" за незаконното прилагане на специални разузнавателни средства.

За централизирания полицейски регистър показания ще даде и бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

За контрола на кримирегистъра в срокове, надхвърлящи разрешените по закон и без мотиви, на съд е бившият председател на СГС Владимира Янева. За изфабрикувани мотиви към СРС исканията подсъдим е и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Разработката, носеща името на компютърния вирус "Червей" е заради съмнения за неразрешен достъп до Централизирания полицейски регистър с цел заличаване на регистрации на криминално проявени лица.

В разпитите дотук е изяснено, че оперативното дело е било образувано по указание лично на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Координацията е правена от Костадинов, а Светлозар Лазаров не е знаел за разработката.

Владимир Писанчев пък е призован, защото служители на ДАНС през 2013 - 2014 година са посещавали вечерно време няколко регионални дирекции на МВР, за да търсят къртици.

Появата днес в съда на Писанчев и Лазаров идва броени дни след публикуването на поредния запис от сагата "Яневагейт", в който бившата председателка на СГС Владимира Янева си говори с уволнената съдия Румяна Ченалова, че двамата са назначения на ДПС, а службите представлявали "последния бастион" на движението.

#Цветлин Йовчев #Владимир Писанчев #Светлозар Лазаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници