Вкусни разядки с хартисалите ни яйца от Великден

Вкусни разядки с хартисалите ни яйца от Великден

canva

A A+ A++ A

С настъпването на пролетта градините започват да раждат разнообразие от пресни зеленчуци, които могат да бъдат включени в различни ястия, като добавим и останалите ни яйца от Великден става перфектната рецепта за забързаното ни ежедневие.

Фермери у нас отглеждат кокошки, които снасят цветни яйца

Традиционни рецепти с лапад, набран от градината на баба

Съставки:

  • 6 твърдо сварени яйца
  • 1 връзка пресен лапад
  • 1 шепа листа от левурда
  • 1/2 чаша нарязан пресен лук
  • 1/2 чаша кисело мляко
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • По желание: репички, рукола или други градински зеленчуци

Инструкции:

  1. Нарежете яйцата на кубчета и ги поставете в голяма купа.
  2. Измийте и подсушете листата от лапад и левурда. Отстранете стъблата и нарежете листата на тънки ленти. Добавете ги към купата с яйца.
  3. Добавете нарязания пресен лук към купата и разбъркайте добре.
  4. В отделна купа смесете киселото мляко със зехтина. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  5. Изсипете киселото мляко върху яйчената смес и внимателно разбъркайте, за да се комбинират всички съставки.
  6. Охладете салатата за поне 30 минути преди сервиране, за да позволите вкусовете да се смесят. По желание можете да гарнирате със ситно нарязани билки или допълнително кисело мляко.

Тази свежа пролетна салата с варени яйца и градински зеленчуци е не само вкусна, но и питателна, благодарение на изобилието от витамини и минерали, осигурени от включените зеленчуци. Сервирайте я като странично ястие или като лека закуска и й се насладете през топлия пролетен сезон.

Яйчена салата с лапад и левурда

Съставки:

  • 6 твърдо сварени яйца
  • 1 връзка пресен лапад
  • 1 шепа листа от левурда
  • 1/2 чаша нарязан пресен лук
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции:

Нарежете яйцата на кубчета и ги поставете в голяма купа.

Измийте и подсушете листата от лапад и левурда. Отстранете стъблата и нарежете листата на тънки ленти. Добавете ги към купата с яйца.

Добавете нарязания пресен лук към купата и разбъркайте добре.

Имате киселец в градина си? Ето как да го използвате

Традиционни рецепти с лапад, набран от градината на баба

Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Внимателно разбъркайте, за да се комбинират всички съставки.

Охладете салатата за поне 30 минути преди сервиране, за да позволите вкусовете да се смесят. По желание можете да гарнирате със ситно нарязани билки или допълнително кисело мляко.

Салата с киноа и варени яйца
Салатата с киноа и варени яйца е здравословно и вкусно ястие, което използва вашите останали великденски яйца и киноа, популярна зърнена култура с високо съдържание на протеини и фибри. Тази салата е идеална за обяд или вечеря и може лесно да бъде адаптирана въз основа на вашите предпочитания за вкус и наличност на съставки.

Съставки:

  • 1 чаша варена киноа
  • 6 твърдо сварени яйца
  • 1/2 чаша нарязан пресен лук
  • 1/2 чаша нарязани чери домати
  • 1/2 чаша нарязан краставица
  • 1/4 чаша нарязан пресен кориандър
  • 1/4 чаша нарязан пресен магданоз
  • 1/4 чаша балсамов оцет
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица мед или кленов сироп
  • Сол и черен пипер на вкус
  • По желание: печени ядки (като бадеми или орехи), настъргано сирене или други зеленчуци (като авокадо или чушки)

Инструкции:

  1. Сгответе киноата според инструкциите на опаковката, обикновено чрез варене в подсолена вода за около 15-20 минути. Оставете я да изстине.
  2. Нарежете яйцата на кубчета и ги поставете в голяма купа.
  3. Измийте и подсушете пресния лук, чери доматите, краставиците, кориандъра и магданоза. Нарежете ги на желаната от вас големина и ги добавете към купата с яйца.
  4. В отделна купа смесете балсамовия оцет, зехтина и меда или кленовия сироп. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  5. Изсипете дресинга върху яйчената смес и разбъркайте добре, за да се комбинират всички съставки.
  6. Хладно салатата за поне 30 минути преди сервиране, за да позволите вкусовете да се смесят. По желание можете да гарнирате със ситно нарязани билки, печени ядки или настъргано сирене.

Тази салата с киноа и варени яйца е не само вкусна, но и хранителна, осигуряваща протеини, фибри и основни хранителни вещества от включените съставки. Сервирайте я като странично ястие или като лека закуска и й се насладете през цялата година, не само по време на празничния сезон.

Как наричат най-здравото великденско яйце в различните части на България?

Да възродим традицията: Магията на Лазаровден

Събития около 6 май -къде, какво може да видите

От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за телешко месо за Великден

Възкресение на вкуса: 3 бабини рецепти за обяд на Гергьовден

Ползите от хапването на левурда + РЕЦЕПТА за салата

Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва

Вълнуващи начини да забавлявате децата си по време на Великденските празници

Вкусни великденски кифлички с квас, за които могат да помагат и децата

Прогнозират малко по-евтина великденска трапеза

Бързо, лесно, вкусно: Козунак с квас за Великден

От тефтера на баба: Тайната как да варим яйцата за Великден без да се счупят

Възкресете традицията: Боядисване на яйца с естествени съставки

Бира, вино? Идеалното алкохолно допълнение към вашата празнична трапеза за Великден и Гергьовден

Апетитни български подправки за великденско агнешко месо

От тефтера с рецептите на баба: Три вкусни варианта за козунак, които ще впечатлят вашите гости

Експерт изчисли колко ни излиза трапезата за Великден

Как нашите баби са боядисвали яйцата с продукти от природата

#яйца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти