Турция и Китай си сътрудничат в различни области

Турция и Китай си сътрудничат в различни области
Китайският вицепрезидент Си Цзинпин (л) и турският му колега Абдулах Гюл (д). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция и Китай подписаха редица споразумения за сътрудничество в Анкара при посещението на китайския вицепрезидент Си Цзинпин, белязано от протестите на уйгури.

Си, който е смятан за бъдещ президент на Китай, се срещна с турския президент Абдулах Гюл и двамата присъстваха на церемония по подписването на споразумения в областта на земеделието, финансовото и банковото сътрудничество, съобщи източник от турското президентство, цитиран от АФП и БГНЕС.

Централните банки на двете страни подписаха споразумение за обмен на валути (суап) на стойност 10 млрд. юана (1.58 милиарда долара) и за срок от три години.

Стотина уйгури осъдиха преди срещата отношението на властите в Пекин към туркоезичното и мюсюлманско малцинство в област Синцзян, като изгориха китайски знамена.

Полицията за борба с безредиците не позволи на протестиращите да се приближат към хотела на китайския ръководител.

„Турция и Китай изиграха през последните години важна роля по международни и регионални въпроси", заяви Си на срещата си с председателя на турския парламент Джемил Чичек, съобщи Анадолската агенция.

Турция е последната спирка на китайския вицепрезидент в обиколката му, по време на която той посети още САЩ и Ирландия.

Тя цели да засили търговските отношения с Турция, да увеличи взаимните инвестиции и сътрудничеството по регионалните проблеми, включително кризата в Сирия.

В късния следобед Си ще разговаря с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който се възстановява в Истанбул след втора операция на червата.

В Истанбул, който е икономическата столица на Турция, Си ще участва утре в бизнес форума Турция - Китай. Той е придружаван от редица китайски бизнесмени.

Обемът на китайско-турския търговски обмен нарасна от 1 млрд. долара през 2000 г. до 19.5 млрд. долара през 2010 г.

Двете страни искат той да достигне 50 млрд. долара през 2015 г. В дипломатически план двете страни ще обсъдят регионални проблеми, сред които Сирия, съобщи турски източник.

#Турция #Китай #Анкара #Си Цзинпин #вицепрезидент #президент #Абдулах Гюл #Пекин #уйгури #Джемил Чичек #САЩ #Ирландия #Реджеп Тайип Ердоган #премиер #Истанбул #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници