Барозу: Гърция избегна фалита

Барозу: Гърция избегна фалита
Спасителният план за Гърция предвижда отпускането на 130 млрд. евро след първата програма за оказване на помощ на стойност 110 млрд. евро през 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Рискът от неплатежоспособност на Гърция във връзка с крайните срокове за изплащане на дълговете й беше избегнат благодарение на постигнатото споразумение във връзка с втория спасителен план за страната, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Постигнатото споразумение от финансовите министри на държавите – членки на ЕС, в Брюксел „затваря вратата за сценария, свързан с изпадане в неплатежоспособност с всички тежки социални и икономически последици от това“, заяви Барозу пред журналисти в Брюксел.

Той определи като „важна стъпка напред“ споразумението по новия пакет от помощи, постигнато няколко часа по-рано от страните от еврозоната, който ще позволи на Гърция „да изгради по-солидна икономика, способна да създава работни места и растеж“, съобщиха от ЕК.

„Няма алтернатива на финансовата консолидация и на структурните реформи в Гърция... Смятам, че посланието трябва да бъде ясно. И най-добрият начин за показване на нашата солидарност към Гърция е да кажем истината“, допълни председателят на ЕК.

Спасителният план за Гърция предвижда отпускането на 130 млрд. евро след първата програма за оказване на помощ на стойност 110 млрд. евро през 2010 г.

Друга част от споразумението предвижда намаляване на дълга, държан от частните кредитори, банки и инвестиционни фондове, които трябва да приемат загуба от 53.5%, отговаряща на опрощаването на 107 милиарда евро.

#Жозе Мануел Барозу #Гърция #Европейската комисия #ЕК #ЕС #Брюксел #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници