Искат 5 години затвор за бивш говорител на ДАНС

Искат 5 години затвор за бивш говорител на ДАНС
Прокуратурата поиска наказание около средния размер, предвиден в закона, за бившата говорителка на ДАНС Зоя Димитрова за разгласяване на държавна тайна. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Прокуратурата поиска наказание около средния размер, предвиден в закона, за бившата говорителка на ДАНС Зоя Димитрова за разгласяване на държавна тайна.

Наказанието, предвидено в закона, е от 2 до 8 години затвор, така средното е между 4 и 5 години. Защитата на Зоя Димитрова заяви, че тя трябва да бъде призната за невинна, предаде БГНЕС.

Самата тя каза същото пред съда и припомни, че не се е признала за виновна още в самото началото на делото.

„В страниците на вестника не е излязла и една дума класифицирана информация. Силно се съмнявам изнесените данни да представляват заплаха за държавната сигурност“, посочи Димитрова.

Виновна ли е, или не е Зоя Димитрова, ще стане ясно днес следобед, когато ще бъде прочетена присъдата от първата инстанция на съда с председател на състава съдия Иван Коев.

Държавното обвинение внесе в края на миналата година обвинителен акт срещу Зоя Димитрова. Прокуратурата обвинява бившата говорителка на ДАНС в разгласяване на класифицирана информация, която й е станала известна по служба.

Димитрова е журналист по професия и беше главен редактор на в. „Галерия“.

На 14 октомври 2009 година на страниците на вестник „Галерия“ бе публикувана статия, озаглавена „15 корумпирани министри в „онзи доклад“ на ДАНС“, а на титулната страница на вестника - факсимиле на документ на ДАНС, озаглавен „Анализ на състоянието на средата за сигурност и отчет за собствената дейност през първото шестмесечие на 2009 година“.

Нивото на секретност на класифицираната информация, която е разгласила Димитрова, според обвинението е „поверително“. Тя й е станала известна на 30.07.2009 година в качеството й на съветник в „Кабинет“ към ДАНС.

#Зоя Димитрова #ДАНС #държавна тайна #секретна информация #обвинение #дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници