Йемен днес гласува само за един кандидат-президент

Йемен днес гласува само за един кандидат-президент
Избирателите ще трябва да подкрепят или не единствената кандидатура – тази на вицепрезидента Абд Раббу Мансур Хади. Снимка: ibtimes.com
A A+ A++ A

Днес, 21 февруари, в Йемен за първи път от 30 години насам се провеждат президентски избори.

Избирателите ще трябва да подкрепят или не единствената кандидатура - тази на вицепрезидента Абд Раббу Мансур Хади, съобщават световните информационни агенции.

Хади е единственият кандидат в президентските избори, насрочени за вторник по силата на споразумение, подписано на 23 ноември от оспорвания президент Али Абдула Салех след 10 месеца народни протести и под силен международен натиск, предаде БТА.

В понеделник вицепрезидентът и кандидат за висшия пост изрази благодарност към монархиите от Залива, ЕС, САЩ, Китай и Русия, осигурили възможност за сключване на това споразумение.

Абд Рабу Мансур Хади приветства и действията на президента Салех, съумял според него да постави интереса на страната си над „съображенията за отмъщение“, за да бъде „избегната всяка реакция, способна да доведе страната до катастрофа“.

Кандидатура на Хади е предложена от управляващата партия, като опозицията също реши да го подкрепи.

Ако бъда избран, Хади ще бъде президент на страната през следващите 2 години. През това време той трябва да формира национална конференция за диалог, която да разработи конституцията.

Очаква се бившия президент на Йемен Абу Салех да пристигне от САЩ, за да участва в гласуването.

#Йемен #президентски избори #Хади

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници