Telenor вярва в потенциала на GLOBUL

Telenor вярва в потенциала на GLOBUL
A A+ A++ A

1,7 трилиона долара - толкова ще трябва да инвестират мобилните оператори до 2020 година, за да обновят мрежовата си инфраструктура до най-новите стандарти и технологии. Прогнозата беше споделена на мобилния конгрес във встъпителната реч на президента и изпълнителен директор на Telenor Джон Фредрик Баксас, който е председател на GSM асоциацията, организираща важното събитие в Барселона. Заедно с това операторите ще имат нужда и от нов бизнес модел, който да подкрепи сериозните инвестиции - все пак те се равняват на половината от федералния бюджет на Щатите за година.

И в това е голямото предизвикателство пред телекомите, гледащи напред - те не се притесняват за търсенето на услугите им, а за създаването на устойчиви модели за монетизиране. Първите опасения за намаляването на ролята на операторите започнаха да се появяват преди години с нарастването на популярността на компании като Facebook, Apple и Google. Търсенето на услугите им за пренос на данни започна да се увеличава, но заедно с това появата на десетки предложения за гласова, видео- и текстова комуникация заобиколи традиционните канали и лиши телекомите от много от приходите им.

След това се намесиха регулаторите, които драстично намалиха цените не само за национални разговори, но и за ползване на мобилни услуги в роуминг - най-сериозният спад е на територията на Европейския съюз. Опасенията са, че операторите се превръщат в т.нар. dumb pipe - т.е. мрежата им се използва просто за преноса на информация между потребителите и интернет, и големите пари отиват в доставчиците на използваните услуги. Телекомите загубиха контрол над услугите и приложенията.

Намаляващите приходи означават по-малки печалби, но и по-малко пари за инвестиране в подобряване на мрежите, които на свой ред изнемогват под натиска на нарастващия трафик на данни. Мобилната индустрия сега няма нищо общо с тази от преди 10 години, а операторите са изправени пред сериозни предизвикателства, каза Баксас и на среща с представители на медиите от страните, в които оперира Telenor. Общо под шапката на компанията са над 160 милиона потребители и до края на годината Telenor си е поставила за цел да свърже с интернет 50% от тях при около 20 и няколко процента сега. За изпълнението на този амбициозен план важна роля ще имат предлаганите устройства - точните модели на точната цена и релевантните за потребителите приложения и услуги.

Отново беше повдигнат въпросът за новите устойчиви бизнес модели. Баксас даде пример с изненадващата сделка между Facebook и WhatsApp. "Ако ние бяхме купили WhatsApp, щяха да ни разкъсат и медии, и инвеститори, но това отношение към Facebook го няма. Обратното, всички сме любопитни и слушахме с интерес думите на Марк Зукърбърг, който се опита да обясни мотивите си. Той ни даде добро обяснение, но на свой ред то е пълно с много нови въпроси".

В презентацията стана дума и за новите придобивки на Telenor през миналата година, една от които е в България. По отношение на GLOBUL Баксас заяви, че макар мнозина да не гледат на страната ни като на пазар с потенциал за ръст, това не е така заради позицията на втори оператор. Като част от групата на Telenor GLOBUL обаче би трябвало да се преоткрие и рестартира и с нови сили да започне да расте в родната икономика, като носи същите дивиденти за компанията майка като другите й подразделения. В презентацията като приоритет за България беше посочено увеличаването на потребителското удовлетворение, но не беше посочено как ще бъде направено това.

В дългосрочен план вече стана ясно, че Telenor прави пълна подмяна на мрежовото оборудване, процес, който би трябвало да завърши през следващата пролет, но в краткосрочен не е ясно как компанията смята да задържи сегашните си абонати и да привлече нови. През последните месеци не видяхме интересни тарифни предложения, но не е изключено това да се промени скоро с продължаващото интегриране на GLOBUL в структурата на Telenor.

Гледайки напред, Баксас смята, че към 2020 г. ще бъдат добавени още 1 милиард мобилни потребители. Въпреки че броят мобилни връзки през 2013 година е достигнал 7 милиарда, а населението на Земята е 7 милиарда, възможностите за растеж са налице, тъй като много от потребителите използват повече от една SIM карта. През миналата година са били добавени 400 милиона нови връзки, от които 170 милиона са били уникални потребители. Другата причина за продължаващия ръст е увеличаването на свързаните с интернет устройства, които скоро ще бъдат толкова обичайни, колкото е и електричеството.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници