Microsoft финализира първия ъпдейт за Windows 8.1, очакваме го през април

Microsoft финализира първия ъпдейт за Windows 8.1, очакваме го през април
A A+ A++ A

Информация от руснаците зад псевдонима WZor разкрива, че Microsoft е привършила работата по първия голям ъпдейт за Windows 8.1 и той е достигнал до фазата Release to Manufacturing (RTM), при която компанията го споделя с партньори и производители на хардуер, преди да го направи достъпен за всички потребители през следващия месец. Това е станало още на 21 февруари. Засега обаче не е ясно как компанията възнамерява да нарече обновяването - дали ще го представи като ъпдейт 1, или ще го нарече Windows 8.1.

Първите официални детайли за обновяването бяха споделени точно преди началото на мобилния конгрес. Компанията продължава да изпълнява стратегията си за улесняване на потребителите, използващи различни начини за достъп до екосистемата й, като позволява на информацията да се движи неусетно от едно устройство в друго. Вместо обаче да поеме по пътя на Apple, който ограничава потребителите до продуктите на една компания, Microsoft избира по-отворен подход, който прави приложенията и услугите (OneDrive, Skype, Office Mobile и т.н.) достъпни за различни платформи.

Новото обновяване на Windows 8.1 цели да намали още хардуерните изисквания на операционната система и тя ще може да работи с устройства с едва 1GB RAM и 16GB вградена памет. Това несъмнено е предвидено като отговор на малките таблети с Android, тъй като ще позволи на партньорите на компанията да пуснат дори още по-евтини 8" таблети с Windows 8.1 при запазване на потребителското преживяване. В същото време фокусът остава върху мобилността и сензорния интерфейс и това е посоката, в която ще се развива Windows 8. Компанията обаче се вслушва в мнението на потребителите и продължава да прави промени в работата на сензорния интерфейс, който не се хареса на много от потребителите, използващи компютрите си с клавиатура и мишка. Според Крис Флорес, директор по комуникацията в Microsoft, бъдещият ъпдейт ще направи по-лесна работата с Windows без сензорен екран.

Така например приложенията от Windows Store ще се сдобият с бутони за затваряне и минимизиране, а досега те се затваряха с жест с мишката или с пръст върху екрана. В стартовия екран с плочки вече ще може да се използва десният бутон на мишката за извеждане на контекстно меню, както това работи и в класическия интерфейс на платформата. В допълнение, компанията ще покаже върху екрана и бутон за изключване, който ще е видим за компютрите без сензорен екран, а освен това ще добави и бутон за търсене за всички компютри - и двата досега бяха скрити в менюто, което се показваше в дясната страна на екрана.

Metro приложенията вече ще се показват върху лентата със задачи в класическия интерфейс, а в допълнение, ще има и опция за извеждането й и върху приложенията с модерен интерфейс, когато те изпълват целия екран. Компанията възнамерява да промени и зареждания при първоначално стартиране интерфейс - компютрите без сензорен екран ще показват директно класическия интерфейс.

Направени са и други промени, сред които и такива, насочени към бизнес потребителите като подобряване на съвместимостта с IE8 в Internet Explorer 11 и разширяване на възможностите за управление на мобилни устройства. Разпространението на Windows 8.1 Update 1 към сегашните потребители се очаква да започне на 8 април след по-подробно представяне на конференцията Build в началото на април.

http://blogs.windows.com/windows_phone/b/windowsphone/archive/2014/02/23/scaling-windows-phone-evolving-windows-8.aspx

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници