ЕС: Сваляне на напрежението в Украйна или санкции за Русия

ЕС: Сваляне на напрежението в Украйна или санкции за Русия
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер посочи, че “ако Русия не реши надеждно и бързо проблема с деескалацията, ние ще трябва да вземем решения, които ще се отнасят до отношенията между Русия и ЕС”. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Външните министри в Европейския съюз се обединиха около позицията, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна с акт на агресия.

Европейските дипломати настояват за незабавно изтегляне на военните части от Крим.

Ако не бъдат взети бързи мерки за намаляване на напрежението, държавните и правителствени ръководители в ЕС могат да вземат решение за санкции.

Българският външен министър Кристиан Вигенин посочи като възможни варианти прекратяване на диалога с Москва за отпадане на визите, както и за сключване на ново споразумение Европейски съюз-Русия, съобщава БНР.

“Днешният сигнал на европейските външни министри е, че няма военно решение на проблема и че спешно трябва да се седне на масата за преговори. ЕС е готов да се включи като посредник или с изпращане на наблюдатели”, коментира Вигенин.

„При липса на намаляване на напрежението от страна на Русия, ЕС ще реши последиците за двустранните отношения между ЕС и Русия“, се казва в изявление на Евросъюза.

В него не се споменава оръжейно ембарго или други наказателни мерки, предложени в първоначалния проект.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер посочи, че “ако Русия не реши надеждно и бързо проблема с деескалацията, ние ще трябва да вземем решения, които ще се отнасят до отношенията между Русия и ЕС”.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс отбеляза, че при липса на бързи и конкретни мерки “цялата поредица от контакти ще бъде прекъсната”.

“Ако няма деескалация до четвъртък, тези мерки ще влязат в сила”, заяви той.

#Европейски съюз #Русия #Украйна хаос #Крим #санции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници