Руското външно министерство с остра реакция срещу Джон Кери

Руското външно министерство с остра реакция срещу Джон Кери
Джон Кери предупреди Русия, че рискува да бъде изключена от Г-8 и би могла да понесе санкции за изпращането на войски в южната област на Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руското външно министерство направи изявление на интернет страницата си, в което отправя остри критики към САЩ и държавния секретар Джон Кери, който заплаши Русия с изключване от Г-8, ако страната продължи военната си намеса в Украйна.

“Считаме заплахите срещу Русия, направени в поредица от публични изявления на държавния секретар на САЩ Джон Кери, по повод последните събития в Украйна и Крим за неприемливи”, съобщава министерството на външните работи на Русия.

Властите в Москва обвиняват Кери, че разчита на клишета тип “Студена война” и че не си е направил труда да разбере сложните процеси в украинското общество.

“Кери не успя да даде обективна оценка на ситуацията, която продължава да се влошава след насилственото завземане на властта в Киев от радикални екстремисти”, посочва руската дипломация.

Според Русия, САЩ и техните съюзници затварят очите си “за ширещите се русофобия и антисемитизъм” на протестиращите от опозицията.

“Съюзниците на Запада сега са неонацисти, които разрушиха православни църкви и синагоги”, посочва министерството.

Джон Кери предупреди Русия, че рискува да бъде изключена от Г-8 и би могла да понесе санкции за изпращането на войски в южната област на Украйна.

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич отговори, че решението за спиране на участието на Русия в Групата на осемте най-развити страни е “немотивирано” и “политически вредно”.

Американският държавен секретар обяви, че разполагането на войски в Украйна може да има “огромен ефект” върху отношенията между САЩ и Русия.

#Русия #САЩ #Украйна хаос #Джон Кери #Крим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници