Microsoft облекчава изискванията за Windows Phone, добавя нови партньори

Microsoft облекчава изискванията за Windows Phone, добавя нови партньори
A A+ A++ A

Microsoft запази големите новини около следващия голям ъпдейт на Windows Phone за своята конференция Build в началото на април, но все пак компанията сподели някои интересни неща около платформата на мобилния конгрес. Продължава да разширява екосистемата й с добавянето на 9 нови хардуерни партньори, сред които има познати имена и регионални производители, които са активни главно в Индия и Китай.

В първата група попадат Lenovo, ZTE и LG Electronics - корейската компания имаше смартфон с Windows Phone 7, но след това спря да представя нови модели. Lenovo е един от най-големите производители на смартфони в Китай и наскоро купи Motorola Mobility, така че Windows Phone определено се сдобива със силен партньор със сериозни амбиции за налагане на мобилния пазар. Другата група от партньори включва компании като Longcheer, Gionee и JSR в Китай и Karbonn и Lava (Xolo) в Индия. Подкрепа дойде и от Foxconn.

Според компанията сред партньорите й вече са производителите на 56% от всички смартфони в света, но макар че голяма част са непознати тук, те имат важна роля за глобалната експанзия на този тип устройства. Засега не е ясно колко устройства ще дойдат от тях и кога ще достигнат до пазара. Грег Съливан, който е сред висшите мениджъри в екипа на Windows Phone, заяви пред Mobile Bulgaria, че с излизането на WP8 компанията умишлено е ограничила броя на партньорите само до HTC, Huawei, Samsung и Nokia.

Сега обаче променя това, като улеснява включването в екосистемата на платформата на нови производители и пускането на пазара на повече смартфони. Microsoft обяви, че пуска сайта Windows Hardware Partner Portal, който ще осигури нужните инструменти и съдържание за създаването на нови смартфони с операционната система. Компанията ще работи по тясно и с Qualcomm, за да помогне на производителите да пуснат продукти, базирани на референтни хардуерни платформи.

Американската компания премахва и някои от задължителните хардуерни изисквания за WP, които допълнително ще трябва да улеснят производителите. Така например телефоните вече ще могат да използват виртуални бутони за управление вместо хардуерни, а освен това ще се поддържа съществуващият хардуер с Android. Така производителите ще могат да генерират по-големи икономии от мащаба при компонентите и дизайна, като пуснат модели с различни платформи, но с един и същ хардуер. Така преди време Microsoft премахна изискването да има бутон за камерата, но от това облекчение не се възползваха много компании. Едва ли обаче ще видим устройства с Android, в които потребителите ще могат да инсталират другата операционна система.

За да се достигнат дори още по-ниски ценови нива, компанията ще добави поддръжка за процесора Qualcomm Snapdragon 200, а освен това WP ще работи и със Snapdragon 400, който има и LTE възможности. Друга дълго чакана добавка е възможността за работа с 2 SIM карти, която платформата ще получи скоро. С бъдещия ъпдейт на WP ще дойде и пакет от функции за бизнес потребителите. Той беше представен още през миналото лято и мнозина мислеха, че става дума за самостоятелно обновяване за Windows Phone 8, но според Съливан това са функции, които ще са включени в задаващия се ъпдейт на WP.

Грег Съливан обаче отказа да коментира скорошните новини от Nokia, и по-специално представянето на първите й телефони с Nokia, тъй като до финализирането на сделката двете компании продължават да действат като самостоятелни организации. Microsoft обаче продължава да работи по добавянето на повече функции към платформата и обръща внимание на потребителските желания, но тя вече предлага и неща, които се копират и от Apple и Google.

За разлика от Apple обаче, стратегията на компанията включва разширяване на обхвата на услугите й, като ги прави достъпни и за конкурентните платформи, като в същото време гарантира неусетното прехвърляне на информацията между различни устройства с неин софтуер - компютри, таблети, телефони, игрови конзоли и т.н.

От новите детайли от Microsoft и неофициалната информация, която изтече в интернет, става ясно, че следващото издание на Windows Phone се очертава да бъде изключително важно и освен че ще позволи идването на дори още по-евтини смартфони с платформата (на конгреса Nokia Lumia 520 получи наградата за най-добър бюджетен смартфон) от повече производители, ще допълни функционалността с очаквани от потребителите функции. Повече новини очакваме в началото на април от конференцията Build.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници