Среща с телефоните с Android от серията Nokia X

Среща с телефоните с Android от серията Nokia X
A A+ A++ A

Доскоро мисълта, че Nokia може да пусне смартфон с Android, звучеше еретично, особено след като компанията избра Windows Phone за основната си мобилна платформа. Нещата обаче се промениха на тазгодишното издание на мобилния конгрес, което беше използвано от компанията, за да представи не един, а цели три такива устройства. Вярно, две от тях са практически идентични, но все пак моделите са три.

В тях обаче няма да откриете никъде името на Google. Телефоните са базирани на Android 4.1.2, и по-точно на AOSP - версията с отворен код на Android, която всеки производител може да вземе и модифицира според нуждите си. Точно това е направила и Nokia, която е заменила услугите на Google със свои и такива на Microsoft. В резултат имаме смартфони, които компанията се надява, че в един момент ще накарат потребителите да преминат към намиращите се в по-висок ценови клас смартфони Lumia.

Тепърва предстои да разберем дали това ще се случи, но междувременно потребителите получават три телефона с извънредно конкурентна цена, със знаков за Nokia дизайн и с познати от другите продукти на компанията услуги. Разбира се, имаме предвид картите HERE Maps, които за пръв път са достъпни под Android под формата на нативно приложение. Трите телефона са Nokia X, Nokia X+ и Nokia XL, а цените, на които ще са достъпни, са съответно 89, 99 и 109 евро.

Разликата от 10 евро между първите два модела носят 256MВ допълнителна RAM памет до 768МВ и включена в комплекта microSD карта с капацитет 4GB. За още 10 евро обаче можете да получите дисплей с диагонал 5" вместо 4", 2МР предна камера, функция за автофокус към основната камера с резолюция 5МР и LED светкавица. По-евтините модели са с 3МР камера с фиксиран фокус.

И трите телефона са със сменяеми панели, които са налични в различни цветове, снабдени са с 4GB вградена памет (за файлове са дoстъпни по-малко), използват двуядрен процесор Qualcomm Snapdragon S4 с честота 1GHz и имат екранна резолюция WVGA (800 x 480). Nokia X вече се продава в избрани развиващи се пазари, а през второто тримесечие на пазара ще се появят и останалите.

Устройствата се усещат като останалите модели в серията Asha - имат добре изработен поликарбонатен корпус с матово покритие, който може да бъде свален много лесно. По-интересен е интерфейсът на телефоните, който заема елементи от Windows Phone и платформата Asha Touch - например плочките на началния екран и функцията Fastlane за бърз достъп до различна информация, последно използваните приложения, нотификации и т.н. Услугите на Google са заменени с такива на Microsoft - OneDrive (с допълнително място за съхранение), Outlook и Skype (включен месец за безплатни разговори с мобилни и фиксирани номера); и Nokia - MixRadio, HERE Maps и др.

Приложенията за телефоните се изтеглят от Nokia Store, но благодарение на файловия мениджър те могат да се инсталират и от картата с памет (трябва просто да изтеглите нужния APK файл), така че на практика можете да използвате повечето приложения за Android, дори и те да не са достъпни в магазина на Nokia. Услугата дори дава предложения от кой алтернативен магазин да изтеглите дадено приложение, което не е налично в Nokia Store.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници