Здравен октопод: „Софарма” надува тройно цените в България

Здравен октопод: „Софарма” надува тройно цените в България
Изпълнителният директор на „Софарма“ Огнян Донев. Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

Голямата българска фармацевтична компания „Софарма“ продава в пъти по-скъпо лекарства на българската здравна каса в сравнение с цените, на които се продават в съседните Сърбия и Турция, които са извън Евросъюза, показва разследване на ТВ7.

Ценообразуването в сферата на фармацията се извършва от производителя. Той регистрира цените на медикаментите си, а всяка държава определя надценките за търговците на едро и дребно.

С помощта на местен дистрибутор на лекарства в регистрите на здравното министерство на Сърбия журналистите от ТВ7 успяха да засекат лекарство за високо кръвно на българския производител „Софарма“.

В регистрите при съседите производителят на лекарства Огнян Донев е посочил цена от 3.5 евро, или 7 лв. Аптеките също слагат надценка, но се оказва, че след покупка на лекарството в двете държави ценовата разлика е значителна.

В България това лекарство за кръвно се заплаща частично от Здравната каса. Пределната му цена в Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък е 19.97 лв., като 4.99 лв. се заплащат от бюджета на касата, а останалите 15 лв. плаща болният.

Така за хипертониците в България, които не са дисциплинирани все още от фирмата на г-н Огнян Донев, излиза много по-евтино да си купят българското лекарство в Сърбия, посочват от ТВ7.

„И ако до тук ценовите разлики на лекарствата в България и Сърбия ни изглеждаха като изолиран случай в „границата на статистическата грешка“, то при пазаруването на български лекарства в Турция преживяхме истински шок“, съобщават още от медията.

В предварителния си отчет за 2011 г. фирмата на Огнян Донев се хвали, че най-продаваното й лекарство в Турция за миналата година са ампули за тежка форма на алергии.

Медикаментът се използва основно за лечение в болница и се доставя в аптеките само за турски граждани.

След като се свърза с местния дистрибутор, турската колежка на ТВ7, помагаща в разследването, установи, че българските ампули се продават от 2009 г. и са три пъти по-евтини, отколкото в България.

Опаковка от 250 мг с 5 ампули може да се купи за 25 лв. в турските аптеки, докато у нас пределната му цена е 70.60 лв. на опаковка.

Лекарството се пазарува основно от здравните заведения в Турция, и то на едро, защото местният му еквивалент е 10 лири на ампула, а българската ампула е само 6 лири.

Много трудно, с подкрепата на цялото си семейство, репортерката в Турция успява да убеди управител на една от аптеките в гр. Бурса, че е болна и има нужда от лекарството.

Проблемите й не свършват дотук. Турският дистрибутор на българските ампули не може да й достави една опаковка и така се налага тя да моли, да търси оправдание за голямото количество и все пак успява да закупи цяло кашонче от медикамента.

„За екипа ни остана най-важната задача - да пресече българската граница с медикамента, но успехът ни по неоспорим начин доказа, че „дисциплиниращото“ присъствие на нашия пазар на фирмата на г-н Огнян Донев бърка дълбоко в джоба на болните българи и на цялата ни държава“, е заключението на екипа на ТВ7.

#аптеки #Бурса #ТВ7 #България #Сърбия #Турция #лекарство #„Софарма“ #Огнян Донев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници