Русия вдига митата за внос, ако Украйна подпише с ЕС

Русия вдига митата за внос, ако Украйна подпише с ЕС
„Ние ще кажем на Украйна: Вие имате право да изберете път. Ние обаче в такъв случай ще бъдем принудени да увеличим митата за вноса от Украйна“, посочи Улюкаев. Снимка: bloomberg.com
A A+ A++ A

Министърът на икономиката в Русия Алексей Улюкаев заплаши, че страната му ще вдигне митата за внос от Украйна, ако властите в Киев подпишат споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

„Ние ще кажем на Украйна: Вие имате право да изберете път. Ние обаче в такъв случай ще бъдем принудени да увеличим митата за вноса от Украйна“, посочи Улюкаев.

Междувременно изпълняващият длъжността украински финансов министър Юрий Колобов заяви, че страната му се нуждае от около 35 млрд. долара в следващите две години и спешен кредит до няколко седмици.

Украйна се е обърнала към Полша и САЩ за спешния заем и иска провеждането на международна донорска конференция за по-сериозната макроикономическа подкрепа.

Държавата изпадна в това положение, след като Русия съобщи, че отменя отпускането на извъредния транш финансова помощ заради събитията от края на миналата седмица и падането от власт на президента Виктор Янукович и правителството.

В края на 2013 г. руската страна реши да изкупи украински облигации на стойност 15 млрд. долара, като скоро след това бе закупен първият транш за 3 млрд. долара.

Временният президент на Украйна Александър Турчинов съобщи в края на миналата седмица, че страната му е на ръба на това да може да обслужва плащанията си, предава бТВ.

#Украйна хаос #Русия #внос #мита #Европейски съюз #споразумение за асоцииране #Алексей Улюкаев #Александър Турчинов #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници