Матео Ренци прие премиерския пост в Италия

Матео Ренци прие премиерския пост в Италия
39-годишният Ренци се превръща в най-младият премиер на Италия и ще ръководи коалиционно правителство, след оставката на предшественика си Енрико Лета. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на Демократическата партия в Италия Матео Ренци официално прие поста министър-председател на страната.

“Съзнавам отговорността, деликатността и изключителната чест, която идва със създаването на правителство, способно да носи надежда”, заяви бившият кмет на Флоренция след среща с президента Джорджо Наполитано.

“Ще направя всичко възможно да заслужа доверието на депутатите, сенаторите и милионите италианци, които очакват това правителство да даде конкретни отговори”, каза още 39-годишният Ренци, който се превръща в най-младият премиер на Италия и ще ръководи коалиционно правителство, след оставката на предшественика си Енрико Лета.

Ренци обяви кабинета си от 16 министри, който ще положи клетва в събота и ще бъде гласуван от парламента следващата седмица.

Ключовият пост на финансов министър заема главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Пиер Карло Падоан.

Вътрешното министерство остава под ръководството на лидера на Нова дясноцентриска партия Анджелино Алфано - коалиционен партньор в правителството на Ренци.

#Матео Ренци #Италия #правителство #премиер #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници