12,4 млрд. лв. са потънали в сивата икономика

12,4 млрд. лв. са потънали в сивата икономика
Снимка: www.economicarticles.eu
A A+ A++ A

В периода 2007-2012 г. ръстът на данъчните приходи е едва 11%, при положение че за същия период са налице 29-процентен ръст на БВП и съществено нарастване на някои икономически параметри, които водят до увеличаване на прякото и косвено облагане на населението, заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, който представи резултатите от изследване за ръста на сивата икономика.

Обект на изследването не е обемът на сивата икономика, а измененията в обема, като за целта са ползвани статистически, а не социологически данни на националната статистика и на Евростат.

Данните показват, че през изследвания период (2007-2012 г.) обемите на сивата икономика нарастват средно с 3.4% годишно, като най-голям ръст се отчита в периода 2009-2012 г. Особено драматичен ръст на сивата икономика се наблюдава през 2010 г.(повече от 5.1 на сто), който слабо започва да намалява в следващите години.

В номинално изражение за периода 2008-2012 г. несъбраните данъчни вземания са повече от 12,4 млрд. лв. Това намаление е твърде условно, тъй като в този период има най-големи изменения на икономическите параметри, които влияят на нарастването на данъчните приходи, вкл.: средната работна заплата е увеличена с 80%, минималната работна заплата – с 61%, минималният осигурителен доход – с 80%, а за самоосигуряващите се – с 91%, ставката за социално осигуряване – с 25%, а за здравно осигуряване – с 33%, таванът на облагаемия осигурителен доход – с 42.8%, ставките на акцизите – с 12÷30%.

Наблюдава се обаче противоположна тенденция на намаляване с повече от два пъти на ръста на данъчните приходи в сравнение с ръста на БВП.

Намалението на данъчните приходи не е резултат от кризата, а от недалновидни промени в данъчните и осигурителните системи и неумение държавата да се справи със събираемостта на данъчните приходи“, каза Божидар Данев и допълни, че законодателят провежда грешна политика в посока на пряко и косвено повишаване на облагането, за да компенсира намалените данъчни приходи, вместо да създава стимули за увеличаване събираемостта на данъчните приходи.

#Божидар Данев #БВП #Българската стопанска камара #сива икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници