Колко неща ми харесват в България!

Колко неща ми харесват в България!
Някъде, понякога
A A+ A++ A

В събота сутрин от ефира на БТВ Мика Стоичкова и Рут Колева влизат в едно събеседване с лаконично признание за това което ги свързва, а именно – колко неща не им харесват в България. В същата тази слънчева събота сутрин сядам зад монитора, за да напиша колко неща ми харесват в България.

България е държава, в която имаш шанса, ако си млад и имаш желание за работа, да се развиваш професионално без големи инвестиции.

Държава, в която свободно можеш да работиш докато учиш, да учиш толкова, колкото сам решиш.

Страна, в която можеш да обядваш за 1.50 лв (0,75 евро) в Студентски стол и да се чувстваш „арт“ от този факт.

В България можеш да потребяваш и да създаваш културни артефакти с висока стойност без да си задължително културолог или творец по професия. Можеш да го правиш безплатно или да плащаш символични суми (0,5 - 2,5 евро)

Тук имаш възможността да живееш с различни култури, да изследваш как те могат да живеят заедно, какви са конфликтите, които възникват и как да се справиш с тях. Опит, който би оценила всяка европейска институция.

В България все още можеш да намериш плаж, на който да си опънеш палатката и да си сам. Сам с морето, с делфините, с вълните, с дюните.

Можеш да си вземеш борда и да вървиш, да вървиш, да вървиш. По стъпките на един монах и когато като отшелник стигнеш някой планински връх, да се спуснеш обратно към цивилизацията.

В България е пълно с читалища, с прекрасни библиотеки и милиони книги, в които можеш да се потопиш.

Могеш да си купиш къща и земя, отново за символична сума (500 - 5 000 евро). И на битака да намериш най-чудните неща, с които да я напълниш.

Интернет-трафикът и точките за безплатен достъп може да оцени само човек, който се е борил с WiFi из кафенета, гари и паркове в Европа.

Хората тук, с изключение на няколко социални групи, са толерантни и човечни.

В България с всеки можеш да говориш за политика, да играеш шах или белот.

Партитата в България са разнообразни, големи и денонощни. За не много пари можеш да се пренесеш в света на Хемингуей и Кортасар, и да търсиш белия заек.

Послепис: Пишете в коментарите – какво вие харесвате в България и ще го добавя към материала. Нека си останем тук на пук на властите, на пук на политиката, на пук на бедността, на пук на Рут и Мика, на пук, че не ни пука.

Вашата България:

Моника Угренова: Имаме (все още) истинска евтина храна и много хубава кухня! Аз съм благодарна за това :)

Калина Димитрова: Все още имаме приблизително равен старт към живота, ако пренебрегнеш Италианския лицей. Много сме добре ако игнорираш действащите политици и спреш да ги слушаш и гледаш.

Катерина Киндекова: Помня веднъж, когато бях малка, тревата на поляната пред блока ми бе пораснала около метър височина. С приятелите ми си импровизирахме пикник - седнали върху одеало насред тревата можехме да се преструваме, че сме далеч от цивилизацията. Вярно, не живея в центъра на София, а само в покрайнините, но коя друга европейска столица може да се похвали, че предлага тази възможност? И аз обичам България за възможностите, които ми предлага. Колкото и невероятно да им звучи на някои хора ама щастието не е в парите и в славата, а в малките неща, които правят живота толкова сладък и прекрасен. И аз мога да получа това и тук у дома в Бг.

#България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници