Днес е първата голяма задушница за годината – Месопустна

Днес е първата голяма задушница за годината – Месопустна
Днес, 18 февруари, събота, православната църква отбелязва първата голяма задушница за годината – Месопустна. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Днес, 18 февруари, събота, православната църква отбелязва първата голяма задушница за годината – Месопустна.

Тя винаги е в деня преди Неделя Месопустна, или Месни Заговезни. Във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове се отслужват панахиди за възпоменаване на душите на починалите.

За помена се приготвя „коливо“ - варено подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата.

Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

За една календарна година обикновено задушниците са 4 - съботата преди Месни заговезни, съботата след Спасовден, съботата преди Димитровден и в съботата преди Архангеловден.

На Месни заговезни (в неделя) с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник.

#Месни заговезни #Неделя Месопустна #задушница #Месопустна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници