Днес е Неделя Месопустна. Какво се прави на празника?

Днес е Неделя Месопустна. Какво се прави на празника?

МВР

A A+ A++ A

Месни Заговезни или Неделя Месопустна, е характерен православен празник, който се провежда всяка година в неделя, 8 седмици преди Великден.

През 2024 година, този ден се пада на 10 март. Преди този празник, на 09 март, отбелязахме Голяма Задушница, а Сирни Заговезни е на 17 март, което е и началото на Великия пост.

Неделята се нарича месопустна, тъй като от този ден до Великден християните спират да консумират месо. За да подготви вярващите за предстоящия строг пост, църквата позволява през следващата седмица консумацията на яйца, мляко и всичко, което произлиза от него.

Вечерта на Месните заговезни, семействата си приготвят трапеза с месни ястия, обикновено с кокошка, и изразяват своите желания за благослов и плодородие. На празничната трапеза на месни заговезни има и баница с месо или извара и мас, свинско с нахут, с булгур или кисело зеле.

Според християнски обичай през дните между Месни и Сирни заговезни, по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини и близки, за да изразят своите сърдечни пожелания и за да поискат прошка по случай Неделя на Опрощението.

Отказваме се от храните, които толкова обичаме. Също така се отказваме и от другите неща, които ни доставят удоволствие. Събиранията с приятели за разговори и чаша вино също не са позволени. Затова по време на Заговезни ядем и консумираме точно като за последен път - този израз тогава се разбира в най-буквалния си смисъл.

#Неделя Месопустна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници