ЕС може да накаже Швейцария заради имигрантите

ЕС може да накаже Швейцария заради имигрантите
Швейцария е привлекателна за имигрантите, които в момента са 24% от населението. Снимка: www.timeagency.com.ua
A A+ A++ A

Брюксел предупреди, че достъпът на Швейцария до единния европейски пазар на стоки и услуги е застрашен, след като гражданите на страната гласуваха за въвеждане на квоти за имигранти от ЕС на референдум, пише Financial Times.

Швейцарците подкрепиха на референдум ограниченията за имигранти от страни – членки на ЕС. Гласоподавателите подкрепиха с 50,4% квотите за имигранти да останат.

„Ние уважаваме демократичния избор на швейцарския народ. Но четирите фундаментални свободи - свободно придвижване на хора, стоки, капитали и услуги, са неделими. Не може да съществува единен пазар с пробойни“, заяви вицепрезидентът на ЕК Вивиан Рединг.

Швейцария не е член на ЕС. Тя въведе квоти за имигранти от страни, които не са членки на Евросъюза, но според подписано през 1999 година споразумение швейцарските и европейските граждани могат да се придвижват свободно.

Швейцария е привлекателна за имигрантите, които в момента са 24% от населението, като повече има само в Люксембург - 40%. За сравнение - в Германия те са само 8 процента. Поради тази причина Швейцарската народна партия обяви преди референдума, че годишно в страната се заселват 80 000 чужденци, тоест - възниква по един малък град. Трагичният според тази партия резултат е, че влаковете са претъпкани, пътищата са задръстени, природата се разрушава, социалната система е претоварена, а работните места на швейцарците са заплашени.

#ЕК #Вивиан Рединг #Швейцария #Евросъюза #имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници