Меркел осъди нецензурно изказване на американска дипломатка

Меркел осъди нецензурно изказване на американска дипломатка
„ЕС ще продължи с интензивните си усилия за успокояване на ситуацията в Украйна“, добави говорителят на Меркел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел смята за „напълно неприемливо“ нецензурното изказване на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд относно политиката на ЕС за справяне с кризата в Украйна, съобщи говорителят на Меркел.

„Канцлерът счита това изказване за напълно неприемливо и иска отново да подчертае, че върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън върши отлична работа“, посочи говорителят.

„ЕС ще продължи с интензивните си усилия за успокояване на ситуацията в Украйна“, добави той.

Впоследствие Нюланд се извини за коментара си.

На запис Нюланд и посланикът на САЩ в Киев Джеф Пият откровено обсъждат кои опозиционни фигури трябва да влязат в новото украинско правителство.

„Струва ми се, че би било страхотно да помогнем за разрешаването на този въпрос, да накараме ООН да го разреши, знаете ли какво, майната му на ЕС“, заявява американският дипломат.

Клипът се превърна в хит, след като беше публикуван в Ютюб с руски субтитри.

Държавният департамент на САЩ беше разгневен след пускането на записа в интернет и обвини Русия в подслушване на телефоните на дипломатите.

Говорител на германското външно министерство подозира, че Русия стои зад изтичането на записа и го е пуснала, за да даде урок на САЩ във връзка с наблюдението от щатската Агенция за национална сигурност, включително и предполагаемото подслушване на мобилния телефон на Меркел.

„Това показва, че подслушването е глупаво“, каза той.

На въпроса дали е получено извинение от страна на САЩ, говорителят на Меркел Кристина Вирц отбеляза, че „е осъществен контакт с канцлерството“, без да дава повече подробности.

#Ангела Меркел #Виктория Нуланд #САЩ #Русия #запис #Украйна #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници