Кандидатите за ЦИК няма да бъдат анонимни

Кандидатите за ЦИК няма да бъдат анонимни
Снимка: Булфото
A A+ A++ A

Кандидатите за ЦИК няма да бъдат анонимни е едно от решенията, взети на заседанието на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, която гласува текстове от проекта на второ четене, съобщиха от пресцентъра на НС.

"Така успокояваме партиите и президента, който също беше разтревожен.Този път кандидатите няма да бъдат анонимни, а одобрени и изслушани в правната комисия" коментира председателката на комисията Мая Манолова.

Броят на членовете на ЦИК се увеличава от 15 на 19, за да може всяка от парламентарните партии да предложи по един представител и на гражданското общество. Мая Манолова пое ангажимент половината от квотата на Коалиция на България в ЦИК да е предложена от граждански организации.

Друго от приетите предложения, което идва от Атака, е в Изборния кодекс да се запише, че право на представители в ЦИК имат "партиите и коалициите, които имат избрани с техните листи членове на Европейския парламент.", така няма да се стимулира политическото номадство допълва Павел Шопов.

Към ЦИК ще бъде създаден и Обществен съвет, който да подпомага дейността му. /БГНЕС

#Централна избирателна комисия #Мая Манолова #Павел Шопов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници