Това зарядно използва сфера, за да фокусира слънчевите лъчи

Това зарядно използва сфера, за да фокусира слънчевите лъчи
A A+ A++ A

Нова стартъп компания иска да промени соларните зарядни устройства и търси подкрепа за идеята си в платформата за споделено финансиране IndieGoGo. Компанията е основаната от архитекта Андре Бросел RawLemon, която заменя фотоволтаичните панели със система, включваща пълна с вода сфера, служеща за фокусиране на разпръснатите лъчи (слънчеви и дори лунни) върху малка, но хиперефективна фотоволтаична клетка.

Разработката включва и двуосна следяща система, която се грижи за насочването на светлината върху клетката през целия ден, което би направило подобна система подходяща и за краища от света, които иначе не са подходящи за използване на соларна енергия. Според Бросел подобна технология може да се приложи и в много по-големи мащаби - например гигантска сфера, която насочва светлината към покрита с панели фасада на сграда.

За да докаже, че концепцията работи, RawLemon започва със създаването на стационарното зарядно за телефон Beta.ey. То ще се продава за 149 долара и разполага с миниатюрна соларна клетка с площ 1 кв. см, която на свой ред зарежда акумулаторна батерия с капацитет 27,5 Whr. В зависимост от телефона ти тя може да го зареди 1,5 пъти дневно. Когато слънцето се скрие, Beta.ey се превръща в лампа, светеща в различни цветове. Кампанията продължава до 1 март и от търсените 120 000 долара вече са събрани почти 30 000.

http://www.indiegogo.com/projects/rawlemon-solar-devices

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници