Чобанов опроверга Борисов - далеч сме от финансова катастрофа

Чобанов опроверга Борисов - далеч сме от финансова катастрофа
Имаме едни коректни отношения с бизнеса, които дават своите резултати, и бизнесът се отплаща с плащане на данъци”, коментира още министър Чобанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Много сме далеч от апокалиптичната ситуация, която се рисува от ГЕРБ“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов в отговор на предупреждението на Бойко Борисов, че до година държавата ще катастрофира финансово.

“От началото на своето управление показахме, че мислим за хората и бизнеса, размразихме социалните плащания, връщаме ДДС навреме и фискалните цели, които постигнахме за миналата година, са добри”, посочи Чобанов.

“Дефицитът е със 150 млн. лв. по-малък от планирания, дългът е с 500 млн. лв. под лимита – припомням, че лимитът беше заложен от ГЕРБ. Фискалният резерв е с 200 млн. лв. над законовия минимум от 4,5 млрд. лв.”, каза още финансовият министър.

“Ако погледнем тези показатели, ние нямаме никакво основание да смятаме, че е налице апокалиптична картина или катастрофа”, категоричен бе Петър Чобанов.

“По отношение на събираемостта на приходите ние демонстрирахме една повишена събираемост – през втората половина на годината са събрани с 520 млн. лв. повече данъчни приходи, отколкото през първата половина. Ако и първата половина бяха събрани също с толкова повече, планът щеше да е изпълнен”, каза още той.

“Салдото на ДДС-то – това, което не е върнато на бизнеса, е на исторически минимум. Само ще припомня, че през декември се върнаха над 500 млн. лв. ДДС – най--голямото число за последните седем години. Имаме едни коректни отношения с бизнеса, които дават своите резултати, и бизнесът се отплаща с плащане на данъци”, коментира още министър Чобанов.

#Петър Чобанов #ДДС #икономика #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници