Братът на патриарх Неофит с престижна награда

Братът на патриарх Неофит с престижна награда
Братът на патриарх Неофит, който е и диригент на хора на патриаршеската катедрала, получи престижна награда. Снимка: photo-forum.net
A A+ A++ A

Клубът на българския научен и културен елит, който работи към неправителствената организация „Съвет на европейската научна и културна общност“, даде официален почетен статут на творец с висок престиж и обществено признание в областта на културата на доцент Димитър Димитров, главен диригент на хора при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, и го удостои със златна монета „Писменост“ за значим принос към развитието на българската култура, съобщиха от Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ-БП.

Номинацията за отличието е във връзка с обявяването на 2013 за „Годината на писмеността“ по повод 1150-годишнината от началото на Великоморавската мисия на Кирил и Методий през 863 г., на 530-годишнината от първата отпечатана книга на глаголица през 1483 г. във Венеция и на 1120-годишнината от свикването на Преславския събор през 893 г., който взема решение българският език да замени гръцкия в богослужението и така става официален език на българската държава.

Тези отличия се връчват на личности и институции със значим принос към развитието на българската наука и култура. Доц. Димитър Димитров е брат на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Роден е на 20.01.1943 г. в София и от ранна възраст израства с православното църковно песнопение. Завършил е Софийската духовна семинария и Духовната академия (сега БФ на СУ).

#Неофит #език #мисия #академия #култура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници