БСК: Промените в Кодекса на труда са неясни

БСК: Промените в Кодекса на труда са неясни
Снимка: www.asclub.org
A A+ A++ A

Българската стопанска камара, независимо че отчита необходимостта от защита на основните права на работниците в условията на продължаваща икономическа криза, не подкрепя внесения от Магдалена Ташева от партия „Атака“ и група народни представители законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

„Предлаганата промяна на чл. 245 от КТ е неприемлива, доколкото сега действащата разпоредба регламентира „гарантиране изплащането на трудовите възнаграждения“ при гарантиран размер на трудовото възнаграждение и лихви. Тя е резонна спрямо определената гаранционна цел в условия на затруднено финансово положение на работодателя“, се казва в позиция на БСК.

Според експертите от Камарата предлаганите промени правят опит за неясно формулиране на солидарна отговорност за задължения при забавено изплащане на трудови възнаграждения, обезщетения и други плащания по КТ.

„С предложената редакция се смесват правата и задълженията на собствениците на предприятието - работодател според вида на търговеца и в зависимост от разписаните правила в Търговския закон. Напълно неясно се употребява и понятието „длъжностни лица, отговарящи за управлението и неговия контрол“, се казва в текста.

„Относно създаването на нов чл. 362а от КТ, с който се въвежда опростена процедура за съдебно установяване и присъждане на работника или служителя на неизплатеното трудово възнаграждение, считаме, че систематичното място на подобна разпоредба е в Гражданскопроцесуалния кодекс, а не в Кодекса на труда. Отбелязваме, че и понастоящем ГПК предоставя съответни възможности за защита“, коментират от БСК.

#Българската стопанска камара #БСК #Труд #работник #работодател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници