Фестивалът “Сурва” гони лошото от живота ни

Фестивалът “Сурва” гони лошото от живота ни
Вълци, мечки, дяволи и златни моми са само част от внушителния реквизит на участниците, които се стекоха за фестивалa "Сурва" в Перник. Снимка: patepis.com
A A+ A++ A

Вълци, мечки, дяволи и златни моми са само част от внушителния реквизит на участниците, които се стекоха за фестивалa "Сурва" в Перник, предаде vesti.bg.

Сред най-атрактивните участници във фестивала са 110-те сурвакари от ковачевското село Сирищник. Гостите на фестивала видяха двуметрови маски на дяволи от пера, златната мома и мечките от село Челопеч.

За да премерят сили с другите участници в пернишкия фестивал, бяха дошли и групи от бургаския квартал Долно Езерово, които донесоха със себе си 600 чанове, а цветните им маски от пайети се отличават на фона на останалите.

Народният обичай "Сурва" е вписан през 2012 г. като "Живо човешко съкровище" в националната листа на нематериалното културно наследство.

Той е водещ сред българските кандидатури за световната листа на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството. Окончателният резултат от тази престижна надпревара се очаква през настоящата година.

#Долно Езерово #Перник #гости #маски #Престиж #човечеството #вълци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници