Борисов: Червените договориха ACTA, а сега са срещу него

Борисов: Червените договориха ACTA, а сега са срещу него
България няма да предприема никакви действия по АСТА, включително внасяне за ратификация, до единна позиция на страните от Европейския съюз. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Социалистите са водили всички тези преговори и въпреки това очаквах да отидат днес и да оглавят протеста срещу това, което самите те са договаряли.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството по повод споразумението АСТА (Anti-counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането), предаде „Фокус“.

„Как не отидоха само на протеста да го оглавят за това, което те са договаряли. И както за всичко останало, контрата остава пак у правителството, сега ние ще понесем политическата отговорност пред Брюксел с вземането на това решение днес“, каза премиерът.

„Опитаха се да се възползват от тревогите на хората за пореден път. С риск да ги разсърдя, но все пак е хубаво да приемат, че след всичките тези преговори години наред Трайков трябва да поеме вината“, посочи Борисов, визирайки червените представители на опозицията.

„Не мога да го приема, защото те са толкова нагли, че ще минат един-два месеца и ще кажат – правителството на ГЕРБ работеше да влезе в сила АСТА. Затова с приемането на тази точка практически ние се оттегляме“, добави той.

По думите му от 2006 година до октомври 2010 година са проведени 11 кръга преговори. Държавите-членки на ЕС са информирани устно и писмено за преговорите чрез Комитета по търговска политика на съвета, където г-н Станишев също е бил информиран устно и писмено, според Борисов.

„Министър-председателят Станишев е участвал в заседанията на Европейския съвет, българският еврокомисар Меглена Кунева е участвала в заседанията на Европейската комисия, където са се обсъждали тези въпроси“, подчерта премиерът.

„Убеден съм, че за всички тези шест години за пръв път има реален дебат и той се случи сега. Това, за което ние сме упреквани, парадоксално стои точно по обратния начин“, каза от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

На днешното правителствено заседание министрите ще гласуват предложението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за спиране на участието на България в споразумението АСТА.

България няма да предприема никакви действия по АСТА, включително внасяне за ратификация, до единна позиция на страните от Европейския съюз.

#Бойко Борисов #ACTA #ГЕРБ #ЕС #премиер #министър-председател #Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговско споразумение против фалшифицирането #Брюксел #Станишев #Меглена Кунева #Европейския съвет #Европейската комисия #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници