БСК срещу Закона за обществените поръчки

БСК срещу Закона за обществените поръчки
Снимка: www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

Българската стопанска камара се противопоставя на приетите от Комисията по правните въпроси в Народно събрание на второ четене изменения и допълнения в Закона за обществените поръчки.

„Възразяваме срещу въвеждането на възможността за възлагане на поръчки без търг или конкурс на кандидати (in-house поръчки). Отсъствието на изисквания към свързаните с възложителя фирми като оборот, квалификация на персонала, опит и др. ще доведе до масово създаване на собствени фирми от възложителите с основна цел обсебване на ресурсите по ЗОП, неконтролируемо харчене на публични средства и вътрешна корупция“, се казва в позиция на БСК.

Според експертите от Камарата, това ще означава повечето общини и държавни институции да създадат собствени охранителни, застрахователни, строителни, ремонтни и т.н фирми, чрез които да усвоят парите по ЗОП. Тази възможност ще доведе до елиминиране на конкуренцията, отсъствие на справедливо определяне на цената на поръчката и на условията за нейното възлагане. Като резултат ще бъде налице опасност за източване на бюджетни и обществени средства.

#Закона за обществените поръчки #Българската стопанска камара #обществени поръчки #БСК #ЗОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"