Нито един министър не е подписвал указите на Марин

Нито един министър не е подписвал указите на Марин
Диана Ковачева казва, че указите, които са получавани в ГД „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), не са били приподписани от съответния министър на правосъдието. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възможно е указите, издадени от вицепрезидента Ангел Марин и през двата мандата за помилванията, да се окажат незаконни, тъй като не са приподписани както изисква Конституцията.

„Указите, които са получавани в ГДИН, не са били приподписани от съответния министър на правосъдието“, се казва в писмен отговор на парламентарен въпрос на министъра на правосъдието Диана Ковачева, цитиран от БГНЕС.

Конституцията на страната в чл. 102, ал. 2 казва изрично, че „указите се приподписват от министър-председателя или от съответния министър“.

В следващата алинея се изброяват 7 конкретни случая, при които това не е необходимо, сред тях категорично не присъстват указите за помилвания и даване на гражданство.

В отговора на правосъдния министър не се посочва кой е приподписал тези укази. Диана Ковачева казва, че указите, които са получавани в ГД „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), не са били приподписани от съответния министър на правосъдието, а са били „резолирани до ресорния зам.-министър на правосъдието или до главен директор на ГДИН. Същите се изпращат от администрацията на Президента само за изпълнение“.

Това е поредният гаф на администрацията на Първанов, след като на 7 февруари от официално писмо от администрацията на президента Росен Плевнелиев стана ясно, че бившият президент Георги Първанов не е издал указ за упълномощаването на Ангел Марин.

Помилваните от Ангел Марин престъпници през двата му мандата са 533. На 25 януари в медиите излезе списък със скандалните помилвания на вицепрезидента. От тях стана ясно, че Марин помилвал предимно престъпници, осъдени за убийство и други тежки престъпления.

Липсата на указ за даване на правомощия и липсата на допълнителен подпис върху указите за помилване, издадени от Марин, на премиера или министъра, както изисква Конституцията, поставят още веднъж въпроса какво ще се случи с всички, получили милостта на вицепрезидента. Техният брой от 533 е подаден от Администрацията на Президента.

Според отговора на министър Диана Ковачева общият брой на помилваните лица по данни на ГД „Изпълнения на наказанията“ е 448.

Тя посочва, че „разликата, която се получава, се дължи на факта, че има лица, които са помилвани с наложени им други наказания (глоба, лишаване от право да се заема определена държавна длъжност или упражнява определена професия и длъжност) и такива, които са осъдени на лишаване от свобода, но присъдите им не са приведени в изпълнение, респективно тези лица не се намират в затворите“.

Така най-вероятно сред 85-те българи, за които в ГДИН нямат информация, има и висши чиновници.

Министърът обаче отново отказва да представи поименен списък на помилваните. Тя се позовава на становище на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), към която ведомството се е обърнало.

От отговора на комисията се вижда, че информацията за помилвани лица са лични данни и те не могат да бъдат разкрити.

„В тази връзка КЗЛД приема, че предоставянето на исканата информация, попадаща в категорията лични данни на трети лица, е допустимо само в случаите, когато са посочени определени условия член 4, ал. 1“, се казва в него.

Този член допуска 7 възможности, при които това е допустимо. Комисията явно не приема, че списъкът с помилваните е в интерес на обществото, защото т. 5 от този член допуска те да се обработват и когато това е необходимо „за изпълнението на задача, която се осъществява в обществен интерес“.

От 448-те помилвани, според данните на ГДИН 338 са помилвани с част от наказанието, което им е било наложено, и 112 – с остатъка от положеното наказание.

#КЗЛД #престъпници #Росен Плевнелиев #Георги Първанов #президент #ГДИН #помилвания #указ #министър на правосъдието #Диана Ковачева #вицепрезидент #Ангел Марин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »