ЕП следи всяко евро от обществените поръчки

ЕП следи всяко евро от обществените поръчки
Обществените органи изразходват около 18% от БВП за строителни работи, стоки или услуги, което превръща поръчките в мощен лост за постигане на специфични обществени цели. Снимка: www.enna-europe.org
A A+ A++ A

Нови правила на Европейския съюз за обществени поръчки и за възлагане на концесионни договори бяха одобрени от Европейския парламент в сряда. Тези правила ще осигурят по-добро качество и стойност за парите, когато обществените органи поръчват или възлагат строителни работи, стоки или услуги. Също така, те ще улеснят малките и средните фирми при наддаването и ще включат по-строги разпоредби за участие на подизпълнители.

Новото законодателство, вече договорено със Съвета през юни 2013 г., преразглежда настоящите правила на ЕС за обществените поръчки. За първи път се установяват общи стандарти на ЕС по отношение на договорите за концесия, за стимулиране на лоялна конкуренция и за гарантиране на най-добрата стойност за парите, чрез въвеждане на нови критерии за възлагане, които поставят по-силен акцент на опазването на околната среда, социалните аспекти и иновациите, съобщиха от Европарламента.

Обществените органи изразходват около 18% от БВП за строителни работи, стоки или услуги, което превръща поръчките в мощен лост за постигане на специфични обществени цели.

„Новите правила изпращат силно послание към гражданите, които имат право да видят обществените пари ефективно използвани“, заяви докладчикът за обществените поръчки Марк Тарабела.

#Европейския съюз #ЕП #обществени поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници