Вучков: Полицаите да не раздават правосъдие

Вучков: Полицаите да не раздават правосъдие
„Не е редно при поставени белезници да се бият шамари," каза Вучков. Снимка: КРОСС
A A+ A++ A

Целта на полицейските действия не е раздаване на правосъдие, а да се залови дадено лице и да се изправи пред съда, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

„По дефиниция полицията трябва да се бори с престъпниците, но има един праг, който не бива да се прекрачва – когато има нападение срещу полицаи или към други граждани, тогава ще се разреши използването на животозастрашаваща сила“, каза Вучков пред Нова телевизия.

Преди дни МВР обяви, че в системата ще бъде въведен стандарт „Абсолютна необходимост при употреба на оръжие и помощни средства“. Като причина от ведомството посочиха спечелените над 30 дела срещу България в Съда по правата на човека в Страсбург от потърпевши на неправомерна употреба на оръжие.

„Още май месец миналата година, когато в МВР направихме голяма обществена дискусия, споделих, че има проблем с полицейското насилие. Тя съвпадна точно с ескалацията на напрежението с няколко конкретни случая, които разбуниха обществото“, каза Вучков.

„В някои от тях може би има превишаване на полицейските правомощия, в други случаи сигурно няма, но това ще покаже разследването – става дума за случаите „Кленовски“, „Скравена“ и „Мировяне“, обясни той.

„Има опасност след известно време да се забравят тези случаи и отново да се появи проблем заради това, че не сме били приели системен подход. Трябва да се промени законът“, допълни заместник-министърът.

За това, че на записа при ареста на Стефан Кленовски в столичен мол след поставяне на белезниците са му ударени, според признанията на МВР, „един-два шамара“, Вучков каза:

„Не е редно при поставени белезници да се бият шамари. Този случай се проверява също." Един полицай вече бе наказан заради инцидента.

По повод изказването на главния секретар на МВР Калин Георгиев, че полицейското насилие у нас е мит, Вучков каза, че промяната на закона не се прави конкретно заради тези случаи.

„Решенията на съда в Страсбург многократно споменават, че има проблем с правната уредба в България. Нашата уредба позволява в момента прекомерна употреба на оръжие, на сила. А текстът позволява употреба на оръжия и сила, включително причиняване на смърт“, призна той.

Вучков обясни и какви точно ще бъдат промените: „Въвеждаме забрана да се използва животозастрашаваща сила при документни престъпления, акцизни стоки. Сила, която може да убие човек от страна на полицай, не може да се ползва, освен ако лицето не застрашава здравето и живота на друг човек или други хора, включително и полицая. Не можеш да предотвратиш престъпление, причинявайки вреда, която е несъизмерима със силата, която употребяваш. За някой изнасилвач или убиец, когато полицай го задържа и той тръгне да бяга, в тези случаи полицаят има право да стреля и да ползва животозастрашаваща сила“.

#оръжие #насилие #полиция #полицаи #зам.-министър на вътрешните работи #Вучков #Веселин Вучков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници