Настъпи православната Нова година

Настъпи православната Нова година
A A+ A++ A

Настъпи православната Нова година. Празникът се отбелязва в Сърбия, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония, Хърватия, Русия, Украйна и Грузия.

Хиляди жители на Сърбия и Косово посрещнаха под открито небе настъпването на православната Нова година. Празненствата бяха съпътствани от много песни, танци и фойерверки, предаде ТВ7.

Хиляди сърби се събраха пред катедралата „Св. Сава“ в Белград, за да танцуват и да се насладят на фойерверките по повод настъпването на православната Нова година. Празнична беше атмосферата и в населения предимно със сърби град Косовска Митровица. На главния площад цяла нощ пяха и свириха различни групи.

В град Грачаница, намиращ се на 15 км от Прищина, се събраха около 100 души. Те си пожелаха през новата година да има повече разбирателство между сърби и албанци.

Както и в повечето страни, които използват Григорианския календар, Нова година в Русия е национален празник, който се празнува на 1 януари. Новата година по Юлианския календар все още се чества неофициално.

Традицията два пъти да се празнува настъпването на Новата година се радва на широко одобрение: 1 януари (Новата Нова година) и 14 януари (Старата Нова година).

 

 

#Сърбия #Косово #Черна гора #Босна и Херцеговина #Македония #Хърватия #Русия #Украйна #Грузия #Нова година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници