ЕК: Имигрантите дават повече, отколкото взимат

ЕК: Имигрантите дават повече, отколкото взимат
"Има ясни предпазни мерки в европейските директиви за предотвратяване на злоупотребите със системите за социални помощи на други държави членки на Евросъюза", заяви Андор. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Имигрантите допринасят повече, отколкото вземат в новите си страни, заяви еврокомисарят по заетостта Ласло Андор.

Андор добави, че няма масов приток на българи и румънци, както се опасяваха властите във Великобритания.

"Мобилните работници допълват местните работници, те не вземат работни места от местните работници", каза още еврокомисарят.

"Имигрантите също имат нетен принос в социалните системи на приемащите страни - те плащат повече данъци и социални осигуровки, отколкото получават като плащания", коментира Андор.

Той все пак отбеляза, че ЕС се нуждае от предпазни мерки за предотвратяване на злоупотреби.

Еврокомисарят по заетостта добави, че подготвя наръчник на ЕС за определяне на мярката "обичайно местожителство" - правилото за местожителство, определящо кой получава социални помощи.

"Има ясни предпазни мерки в европейските директиви за предотвратяване на злоупотребите със системите за социални помощи на други държави членки на Евросъюза", заяви Андор.

Андор отбеляза факта, че опасенията на Великобритания за масов приток на имигранти от България и Румъния не са се оправдали и изрази надежда, че това ще помогне за по-балансирана и по-малко емоционална гледна точка по тези проблеми.

Миналата година ЕС заведе дело срещу Великобритания заради правилата за местожителство, които според Андор са не само "рестриктивни, но и дискриминационни".

Възможно е на страната да бъдат наложени глоби, предава БГНЕС.

#Европейски съюз #имигранти #имиграция #Великобритания #България #Румъния #Ласло Андор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници