Франция се застъпи за Иран

Франция се застъпи за Иран
Очаква се тази седмица Международната агенция за атомна енергия на публикува доклад за ядрената дейност на Иран. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Франция изрази безпокойство от информациите, че Израел подготвя удар срещу ирански ядрени обекти преди оповестяването от Международната агенция за атомна енергия на доклада за ядрената дейност на Техеран.

Франция е „много разтревожена“ от евентуално милитаризиране на ядрената програма на Иран, но се противопоставя на удар срещу Ислямската република, защото това може да причини непоправими щети, заяви френският външен министър Ален Жупе, цитиран от „Ройтерс“.

Ако докладът на МААЕ, който се очаква да бъде публикуван тази седмица, покаже, че Иран създава ядрени оръжия, Франция ще подкрепи твърдо допълнителни санкции от ООН, но ще направи всичко възможно да предотврати военни действия, обясни Жупе.

Досега на Иран са наложени четири пакета санкции заради ядрената му програма, но Русия и Китай, които имат право на вето в Съвета за сигурност, дадоха ясно да се разбере, че трудно биха могли да бъдат договорени нови санкции.

„Ние сме много разтревожени, че Иран прекрачва границата. Това сериозно ще дестабилизира региона. Френската позиция е твърда – ако е необходимо засилване на санкциите, ние сме готови. Смятам, че трябва да направим всичко възможно да предотвратим непоправимите щети, които биха могли да причинят военните действия“, заяви Жупе в интервю за радио Ер Те Ел.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници