Пакистан, Северна Корея помагали на Иран

A A+ A++ A

Очаква се докладът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) относно ядрената програма на Иран, който ще бъде публикуван тази седмица, да разкрие, че Иран е получил съдействие от няколко държави, включително Русия, Пакистан и Северна Корея.

Според някои медии ядреният регулатор на ООН е заключил, че руски учени са съдействали на Иран със съвети „как да построят детонатори с голяма точност, които могат да бъдат използвани за задействане на верижни ядрени реакции“, предаде израелската информационна агенция Israel News.

В средата на 90-те от иранския Център за физични изследвания са се свързали с бившия руски учен Вячеслав Даниленко и са поискали съдействието му за развиването на ядрената програма. Документи, с които МААЕ се е сдобила, предполагат, че той е допринесъл за създаването на детонатор за предизвикване на верижни ядрени реакции.

Учени от Северна Корея са предоставили на Иран математически формули и кодове, нужни за създаването на ядрено оръжие.

Британският всекидневник „Телеграф“ съобщи, че някои от откритията подкрепят доклади, според които Абдул Кадир Кан, смятан за „бащата“ на пакистанската атомна бомба, е дал на Иран нужните чертежи за неутронен инициатор – ключов елемент в ядрените бомби.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници