Гърция официално пое председателството на ЕС

Гърция официално пое председателството на ЕС
Гръцият премиер Андонис Самарас /първи ред, втория вдясно/, председателят на ЕК Мануел Барозу /първи ред, в центъра/ и официални лица на церемония в Атина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция официално пое ротационното председателство на ЕС на церемония в Атина.

Това е петото поред гръцко председателство. Заради напрегнатото икономическо положение желанието е то да бъде евтино, но ефективно, затова ще бъде съсредоточено единствено в Атина, съобщава "Стандарт нюз".

Заради официалната церемония властите в Атина въведоха 18-часова забрана за протести в центъра на столицата.

Председателят на Европейската комисия  Жозе Мануел Барозу заяви, че председателството на ЕС е шанс за страната да покаже на света, че не само е способна да управлява кризата, но и че винаги е давала и дава своя принос за реализацията на европейския експеримент.

Приоритетите на председателството ще бъдат мерките срещу безработицата, управлението на икономическите институции на ЕС, контролът на границите и свободното движение, морската политика в областта на енергетиката, риболова и околната среда.

Гърция, като нов председател на ЕС, ще подбере момента, за да постави в дневния ред на Европейския съвет въпроса за членството на България и Румъния в Шенген.

#Шенген #Румъния #България #Атина #ЕС #Гърция #Барозу #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници